Oglasi

Opada podrška nezavisnosti Katalonije

Najnovija istraživanja javnog mnijenja govore da je sve manji broj onih koji podržavaju nezavisnost Katalonije.
Katalonija je u oktobru prošle godine održala referendum o nezavisnostiEPA

Podrška nezavisnosti Katalonije opala je na 40,8 posto, pokazuje najnovije istraživanje Centra Vlade Katalonije za ispitivanje javnog mnijenja.

Za nezavisnost Katalonije u oktobru prošle godine zalagalo se 48,7 posto Katalonaca.

Na pitanje kakvu bi organizacijsku strukturu trebala imati Katalonija 36,3 posto ispitanika reklo je da bi trebala biti "autonomna zajednica", što je sistem koji je trenutno na snazi, dok je tu ideju u oktobru 2017. podržavalo 27,4 posto Katalonaca.

Referendum o nezavisnosti

Za "nezavisnu državu" izjasnilo se 32,9 posto Katalonaca, što je pad u odnosu na 40,2 posto onih koji su podržali tu ideju u prethodnom istraživanju, prenio je El Pais

Istraživanje pokazuje i da je 21,9 posto za "državu u okviru federalne Španije" u odnosu na 19,4 posto u oktobru, dok je 6,6 posto stalo u odbranu "regije" u odnosu na 4,6 posto u oktobru 2017. godine.

Katalonija je u oktobru prošle godine održala referendum o nezavisnosti. Nakon toga je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost, a Vlada Španije zatim je raspustila lokalnu vlast i raspisala prijevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.