Oglasi

Opada broj dolazaka ilegalnih migranata u Evropu

U prvih sedam mjeseci ove godine ukupni broj zabilježenih prijelaza evropske granice bio je oko 73.000, potvrdio je Frontex.
Frontex je upozorio da se broj migranata koji su došli u Španiju učetverostručio u odnosu na prethodnu godinuEPA

Broj ilegalnih prijelaza granica na četirima glavnim rutama za Europsku uniju opao je 43 posto tijekom prvih sedam mjeseci godine, objavila je europska agencija Frontex.

Ukupni broj zabilježenih prijelaza europske granice bio je, prema istom izvoru, oko 73.000, prenosi dpa.

Prošlog mjeseca je broj prijelaza bio 14.900, što je za 18 posto niže u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Zapadnom mediteranskom rutom prošlo je više od polovice ukupnih prijelaza zabilježenih u tom mjesecu, a u Španjolskoj se broj migranata učetverostručio u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši brojku od gotovo 8.800 osoba.

Ukupno je na zapadno-mediteranskoj ruti zabilježeno 23.100 prijelaza, što je više nego dvostruko od prošle godine.

Najmanje tri četvrtine migranata na ovoj ruti dolazi iz područja subsaharske Afrike.

Na Balkanu umjeren broj migranata

Taj je porast velika protuteža padu broja migranata na središnjoj mediteranskoj ruti, gdje je migracija opala za 83 posto u odnosu na srpanj 2017. godine.

Ukupan broj migranata tijekom sedam mjeseci, njih oko 18.200, opao je za 81 posto u usporedbi s godinom ranije.

U međuvremenu su priljevi migranata na istočnoj mediteranskoj ruti porasli za 75 posto tijekom sedam mjeseci, dosegnuvši broj od 29.500 osoba, dok su valovi migranata na Balkanu ostali umjereni, priopćio je Frontex.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.