Opačić napustila SDP: Postali smo privjesak malim strankama

Milanka Opačić
Opačić kaže da je SDP danas privjesak manjim strankma i da bi njezin daljnji ostanak bilo sudjelovanje u rastakanju stranke (Al Jazeera)

Dugogodišnja saborska zastupnica hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP), ministrica i potpredsjednica Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Milanka Opačić, u srijedu je zatražila brisanje iz članstva u SDP-u, jer je to, kaže, postala marginalna oporbena stranka, a politički put će nastaviti kao nezavisna zastupnica i glasati za svaki dobar zakonski prijedlog, bez obzira od koga dolazio. 

“Nakon 28 godina rada u stranci donijela sam odluku da više u SDP-u nemam prostora za djelovanje i izlazim van”, objavila je Opačić na konferenciji za novinare u Saboru prije početka aktualnog prijepodneva, prenosi Hina.

Kao osnovni razlog navela je zadnji četverosatni sastanak u stranci na kojemu je, kaže, bilo potpuno jasno da ni jedna ni druga strana nemaju volje SDP izvući iz krize. 

“Radi se o parcijalnim interesima, a stranke nema nigdje”, ocijenila je.

Opačić: Trčimo za malim strankama

Opačić je rekla i kako je u proteklih 28 godina u SDP-u dala svu svoju energiju i znanje, za to vrijeme stranka je dva puta imala mogućnost obnašanja vlasti u Hrvatskoj, bila je odgovorna za državu i građane, a kada je bila u oporbi, bila je odgovorna i konstruktivna.

“Danas smo samo privjesak manjim strankama i trčimo za njima, a moj utjecaj u stranci sveden je na minimum. Daljnji ostanak u stranci bilo bi sudjelovanje u rastakanju stranke. Ja to više ne želim”, rekla je Opačić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Poručila je i da svojoj, sada već bivšoj stranci želi sve najbolje, da se što prije oporavi, da u SDP-u nađu novu energiju, novu snagu i nove ljude koji će imati viziju i stranku vratiti na ono što je bili prije nekoliko godina.

Najavila je da će svoj politički put nastaviti kao nezavisna zastupnica i glasati za svaki prijedlog, neovisno od koga dolazio, koji je dobar za građane i predstavlja korak naprijed.

“Sačuvat ću socijaldemokatski identitet i glasati za one prijedloge koji će pomoći da se živi bolje i da se građani ne iseljavaju”, dodala je.

Na pitanje znači li to da će podržati Vladu, odgovorila je kako o tome sada ne želi govoriti.

Nedavno je i član Predsjedništva i saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašaveić istupio iz stranke, nezadovoljan jer “SDP, ovakav kakav je postao, ne može ponuditi odgovor ni na jedno važno pitanje budućnosti Hrvatske”.

Nedugo nakon dolaska Davora Bernardića na mjesto predsjednika stranke, SDP su počeli razdirati unutarnji sukobi, pa i pokušaji da ga se makne s funkcije.

Osim odlazaka ili izbacivanja istaknutih članova stranke, četvorici članova Predsjedništva stranke – Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću – Statutarna komisja SDP-a potvrdila je nedavno srpanjsku odluku Glavnog odbora o dvogodišnjoj suspenziji sa svih stranačkih dužnosti.

Bernardić: Neću podnijeti ostavku

U ponedjeljak nakon četiri i pol sata dugog sastanka Predsjedništva SDP-a i stranačkog Kluba zastupnika u nije postignut dogovor o rješenju krize u najvećoj oporbenoj stranci, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je tada kako ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke te da ga ruši krupni kapital i uvozni lobiji.

Poručio je da politiku stranke ne može voditi ulica nego se o svemu treba raspravljati na stranačkim tijelima, unutar stranke.

Kazao je da je “suparničkoj” strani ponudio kompromis da on ipak ne bude predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, nego da Predsjedništvo ponovno odlučuje o tome i pronađe kandidata koji bi bio prihvatljiv svima.

Poručio je da je njegov zadatak kao predsjednika štititi Statut stranke i ne dopustiti  “da se mimo Statuta događa bilo što drugo”.

Na pitanje ne misli li da bi treba odstupiti zbog lošeg rejtinga stranke, ali i niske osobne popularnosti, Bernardić je odgovorio da je “njegov osobni rejting nula, a bio bi i minus 10 kada bi se to moglo iskazati u anketama”.

Izvor: Agencije