Online nastava i boravak u SAD-u za strane studente

Olakšanje za milione stranih studenata u SAD-u (EPA)

Američka administracija je odustala od uvođenja mjera kojima bi se stranim studentima koji pohađaju samo online nastavu zabranio boravak u SAD-u, saopćila je Allison Burroughs, sudija federalnog suda u Bostonu.

“Američka administracija je odlučila da odustane od svoje direktive izdate 6. jula i da održi status quo odluke koja je na snazi od 9. marta 2020. godine, a kojom se stranim studentima dozovoljava da nastavu prate online i da borave u SAD-u”, saopćila je Burroughs, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Administracija u Washingtonu je promijenila stav o ovom pitanju samo sedam dana nakon što je imigraciona služba objavila da će studenti, koji zbog epidemije korona virusa na svojim univerzitetima pohađaju samo online nastavu, morati ili napustiti teritoriju SAD-a ili promijeniti fakultete.

Olakšanje za milione stranih studenata

Dobro upućen izvor CNN-a iz zapadnog krila Bijele kuće tvrdi da je direktiva o uvođenju restriktivnog viznog režima za strane studente naišla na otpor kod najbližih saradnika predsednika Trumpa jer je “loše osmišljena i formulisana”.

Odluku da se nastava izvodi bez fizičkog prisustva profesora i studenata donijele su i najuglednije obrazovne institucije poput Harvarda i MIT-a, ali odluka federalnog suda u Bostonu donijela je olakšanje za više od miliona stranih studenata koji se školuju širom SAD-a.

Izvor: Agencije