Online kupovina hrane u Srbiji povećana za 200 posto

U Srbiji očekuju da će rast e-trgovine biti nastavljen i u budućnosti (EPA)

U Srbiji se od aprila ove godine on line kupovina hrane povećala za 200 posto, odjeće za 100 posto, a tehničkih uređaja i računarske opreme za 50 posto, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Istovremeno, za oko 30 posto porastao je i broj prigovora potrošača o načinu ostvarivanja njihovih prava, prenosi Tanjug.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je za Tanjug da su tokom vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 poštanski operatori zabilježili rast broja pošiljki, odnosno dostava robe kupljene putem e-trgovine za 40 posto, dok su trgovci bilježili rast e-trgovine od 50 posto do čak 300 posto.

“I nakon ukidanja vanrednog stanja poštanski operatori beleže još veći rast od 50 odsto do 100 odsto, dok većina trgovaca beleži rast u proseku oko 100 odsto, prema podacima e-Commerce Asocijacije Srbije“, rekla je Matić.

Rast e-trgovine

Izrazila je očekivanje da će rast e-trgovine biti nastavljen kako zahvaljujući već redovnim e-kupcima, tako i pojavljivanjem novih kupaca koji se sada upoznaju sa sigurnošću i kvalitetom on line trgovine, ali i trgovcima koji sve više otvaraju on line kanale prodaje.

Tehnički uređaji i računarska oprema su oduvijek najtraženija roba u elektronskoj trgovini, ali u vrijeme epidemije virusa korona, navodi Matić, ta situacija se promijenila, pa su građani on line najviše kupovali hranu i odjeću.

U aprilu se, kaže Matić, desio ekstremni porast elektronske trgovine, veliki broj ljudi je prvi put probao da kupuje on line i otkrio sve benefite kupovine bez odlaska u prodavnicu, ali i navodi da rast elektronske trgovine prati i povećan broj prigovora potrošača o načinu ostvarivanja njihovih prava, i to oko 30 posto.

Matić je navela da novi Zakon o zaštiti potrošača jasno definiše prava potrošača iz ugovora na daljinu, odnosno u okviru on line kupovine, kao i obaveze trgovca o predugovornom informisanju, izvršenju i roku isporuke, i pravu potrošača na odustanak od ugovora u roku od 14 dana bez navođenja razloga, te obaveze trgovca u tim slučajevima.

“Međutim, važno je napomenuti da se ova prava mogu ostvariti samo ukoliko potrošači kupuju kod registrovanih trgovaca, što je i glavni uslov za bezbednu i sigurnu on line kupovinu“, naglašava Matić.

Dodala je da je jedna od brojnih aktivnosti Ministarstva koja se odnosi na jačanje povjerenja građana u e-trgovinu i objavljivanje vodiča za e-trgovinu.

Rast elektronske trgovine u Srbiji bilježi se od početka godine, i prije uvođenja vanrednog stanja, a prema podacima Narodne banke Srbije u prvom kvartalu ove godine broj dinarskih e-transakcija karticama i e-novcem bilježi rast za 82,19 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Izvor: Agencije