Omladinski Film Festival Sarajevo: Regionalni centar za mlade autore

Ovogodišnju selekciju 'Velikih 5' otvorit će film 'Take Me Somewhere Nice' bh. režiserke Ene Sendijarević (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jedanaesto izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo ove godine održava se od 6. do 11. septembra na četiri lokacije.

Festival će trajati pet dana, u kojima će se održavati filmske projekcije, radionice, predavanja i niz drugih događaja koji će mladim filmskim autorima poslužiti kao sjajna prilika za umrežavanje i napredovanje, objavljeno je u saopćenju OFF-a.

Kako se dalje navodi, OFF Sarajevo za vrijeme održavanja, kao i prethodnih godina, bit će regionalni centar za mlade filmske autore, producente i distributere kratkih igranih filmova.

“Festival često i veoma rado posjećuju velike regionalne filmske zvijezde, ali i poznati i iskusni filmski autori čije prisustvo na Festivalu mladi autori svake godine iskoriste za sticanje novih iskustava i znanja. Pored regionalnih filmskih zvijezda i autora, i ove godine Festival će ugostiti velika imena filmske industrije iz Evrope”, navodi se u saopćenju.

Naglasak na kratkom igranom filmu

Već tradicionalno na Festivalu su producenti regionalnih televizijskih i produkcijskih kuća koje se bave kratkim igranim filmom, koji OFF koriste kao sjajnu platformu za upoznavanje novih autora te stvaranje prostora za nove i buduće saradnje.

OFF je u posljednjih pet godina izrastao u platformu koja, osim takmičarskog programa, ima i veliki broj neformalnih “industry” druženja, što se pokazalo veoma pozitivnim iskustvom s obzirom na to da je jedan od prošlogodišnjih filmova imao značajne rezultate na Kanskom festivalu i Berlinaleu.

Glavni akcenat OFF-a na kratkim je igranim filmovima koje su kreirali mladi filmski autori – profesionalci i uglavnom studenti filmske režije. Glavna takmičarska selekcija – Wolf Competition – ove godine predstavit će 20 filmova.

Njemački film 'Red Bracelets: The Beginning' u Sarajevu će imati regionalnu premijeru

Wolf Competition novo je ime za glavnu takmičarsku selekciju Festivala, koja je dosad nosila ime “Kratki metar”. U kviru Wolf Competitiona 2019. bit će održano više od osam svjetskih i nekoliko regionalnih premijera.

Omladinski Film Festival Sarajevo ove godine donosi 40-ak filmova raspoređenih u tri filmske selekcije i tri festivalska programa.

Osim selekcije Wolf Competition, najveći broj filmova donosi takmičarska kategorija OFF Generacija, selekcija koja predstavlja filmove autora koji su na postdiplomskim studijima filmskih akademija ili starijih autora čiji su filmovi tematski namijenjeni omladini.

Mogućnost dolaska svjetske zvijezde

U okviru otvorenih kina ove godine održava se i dobro poznati program “Velikih 5”, jedini program dugometražnog filma na Festivalu. U ovogodišnju selekciju uvršteno je i nekoliko Netflixovih originalnih filmova.

Selekcija “Velikih 5” donosi pet dugometražnih filmova namijenjenih publici svih uzrasta, koji nose snažne poruke. Filmovi će biti prikazani u otvorenom kinu OFF Open Air Cinema Midtown na sportskom igralištu OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu.

Ovogodišnju selekciju “Velikih 5” otvorit će film Take Me Somewhere Nice (Danska / Bosna i Hercegovina) bh. režiserke Ene Sendijarević. Radnja filma prati Almu, djevojku koja iz Holandije dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetila oca koga nikad nije upoznala.

Uslijedit će i njemački film Red Bracelets: The Beginning, koji će imati regionalnu premijeru, te američko-norveški uradak 22. juli, koji tematizira smrtonosni pohod ekstremista Andersa Breivika.

U julu će OFF predstaviti i deset filmova u selekciji OFF Generacija, a početkom augusta bit će predstavljen i program glavne takmičarske selekcije te kompletan raspored programa.

Prvi put otkad se održava OFF organizatori su najavili mogućnost dolaska velike svjetske tinejdžerske zvijezde čiji će film biti ove godine na Festivalu, a čije će ime biti objavljeno pred sam početak Festivala.

Izvor: Al Jazeera