Omladinski film festival Sarajevo predstavlja nove mlade autore

Festival ove godine u sklopu takmičarskog programa predstavlja 17 kratkih igranih filmova, sedam dokumentarnih filmova i tri duga takmičarska filma (Ustupljeno Al Jazeeri)

Omladinski Film Festival Sarajevo, koji počinje 26. jula, ove godine predstavit će filmove iz 11 evropskih zemalja i ujedno 20 novih mladih filmskih profesionalaca. 

Fokus ovog festivala ostaje promocija regionalnog studentskog profesionalnog i amaterskog filma, ali i kratkog filma namijenjenog mladima, istakao je na konferenciji za novinare direktor Festivala Kenan Musić, dodavši da će se i dalje raditi na građenju i širenju programa koji su internacionalnog karaktera.

Sead Kreševljaković, selektor programa je istaknuo kako OFF ove godine donosi jednu zanimljivu i progresivnu selekciju sa temama koje se tiču i dotiču mlade ljude. Filmovi dolaze iz 11 evropskih zemalja, sa područja gdje je filmska kultura itekako interesantna i progresivna, dodao je Kreševljaković.

Ovogodišnji Festival otvara film 19 DAYS dvije rediteljice Rode i Ashe Siad, Kanađanki, koje su u protekloj godini, pod pokroviteljstvom kanadske Vlade i instituta Vlade Kanade, snimile film o izbjeglicama.

Ovaj kratki dokumentarni film prati nekoliko izbjegličkih porodica tokom prvih 19 dana u Kanadi, dok se kreću na nepoznatom terenu koji je odjednom postao njihov dom. Smješten u mirnom naselju Calgary u Bridgelandu, centar za preseljenje Margaret Chisholm je polazna tačka za izbjeglice koje pomažu vladama koje dolaze u grad. 

Tokom 19-dnevnog vremenskog perioda, koje je utvrdila savezna vlada, izvršena je inicijalna procjena, a izbjeglicama se pomaže sve od prijema aerodroma i orijentacije na preporuke, dokumente i savjetovanje. Film otkriva ljudsku stranu procesa preseljenja izbjeglica i predstavlja jedinstven pogled na globalnu migracionu krizu i određenu fazu azila, te jasno pokazuje realnost na teškom putu ka integraciji.

Festival ove godine u sklopu takmičarskog programa predstavlja 17 kratkih igranih filmova, sedam dokumentarnih filmova i tri duga takmičarska filma u kategoriji “Made for Open Air” koji će biti prikazani u sklopu Otvorenih kina na Dobrinji i Žutoj tabiji.

Filmovi u programu “Made for Open Air” na OFF ove godine donose i velika regionalna imena poput Milutina Mime Karadžića koji se predstavlja sa filmom Biser Bojane što je ujedno festivalska premijera ovog filma u BiH. Sa njim dolazi i novo lice glumačke scene Balkana, koji već kupi simpatije širom regije, Slaven Došlo, koji se na OFF-u, pored filma Biser Bojane predstavlja i sa filmom Stevana Filipovića Pored mene. U sklopu ove projekcije OFF prikazuje i film istaknutog njemačkog reditelja Gansel Denisa Die Welle (Talas).

Omladinski Film Festival Sarajevo od ove godine predstavlja još jednu novu kino lokaciju – porodično otvoreno kino Dobrinja, koje donosi naslove namijenjene porodici ali i svim uzrastima koji žele uživati u filmovima pod zvijezdama.

U sklopu specijalnih projekcija OFF prikazuje Despicable me 3 i Richard Roda, a Festival će zatvoriti film Balkanski špijun čime OFF nastavlja tradiciju zatvaranja Festivala sa kultnim jugoslovenskim filmovima.

Zašto filmom mijenjati svijet

U sklopu Festivala ove godine publici će se predstaviti i dva panel programa i to Panel Zašto filmom i medijima mijenjati svijet te Panel xx OFF: Oni tek dolaze.

Panel “Zašto filmom mijenjati svijet” je format u okviru Festival predstavlja mlade bh. autore koji su svojim socijalno-angažovanim filmovima pokušali utjecati na promjene u društvu i svojoj sredini aludirajući na najprisutnije probleme.

“Kako je to kada mladi ljudi sa bezbroj talenata i malo mogućnosti sami sebi grade karijeru? Kako je kada morate ići negdje drugo, daleko i školovati se da radite ono što volite i u čemu ste najbolji? Koja je tajna uspjeha i kako to da sa svojih 20 godina radite jednako dobro i kvalitetno kao Vaše starije kolege sa toliko godina iskustva? Njihovo vrijeme tek dolazi. Oni tek dolaze i imate priliku da ih upoznate”, rečeno je na press konferenciji.

U okviru panela Oni tek dolaze predstavit će se mladi fotografi Haris Begić, student Kraljevske Akademije u Hagu, Mario Ilić, Tuzlak sa mnoštvom radova iza sebe i prepoznatljivim filmskim i video pečatom sa adresom u Beču te Oggi Tomić, dvostruko nagrađivati BAFTA reditelj, Sarajlija sa londonskom adresom.

Ovogodišnji članovi žirija su Ensar Altay, producent na Turskoj državnoj televiziji u sektoru produkcije dokumentarnog filma, Arma Tanović, istaknuta bh. glumica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu te mlada bh. rediteljica sa hrvatskom adresom Mirna Dizdarević.

Festival traje od 26. do 30. Jula 2017. godine na lokacijama Doma OS BiH, Bosanski Kulturni Centar Sarajevo, Žuta tabija i Dobrinja, sportski teren Pete gimnazije. Od 13.07. u BKC-u biće otvoren i festivalski BOX OFFICE gdje će se moći kupiti i rezervisati karte.

Izvor: Agencije