Ometa li Izrael saudijski nuklearni program?

Embargo je uveden u znak protesta zbog ubistva Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Reuters)

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz izrazio je uvjerenje da SAD neće spustiti standarde neproliferacije u bilo kojem nuklearnom sporazumu koji sklope sa Saudijskom Arabijom.

Steinitz je to izjavio nakon sastanka sa zvaničnicima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izraelski ministar je kazao da se Tel Aviv žestoko protivi bilo kakvom naporu Saudijske Arabije da se pomjere granice ‘zlatnog standarda’ o zabrani obogaćivanja urana ili preradi nuklearnog goriva u bilo kojem sporazumu između dvije zemlje.

Steinitz se nalazi u posjeti Washingtonu zbog učešća na Svjetskoj konferenciji o plinu. Ove sedmice se sastao sa zvaničnicima Trumpove administracije kako bi razgovarali o zahtjevu Saudijske Arabije da izgradi najmanje dvije nuklearne elektrane uz pomoć američke tehnologije.

Američki ministar za energiju Rick Perry sarađuje sa Saudijskom Arabijom na civilnom nuklearnom sporazumu koji bi kraljevini dopustio obogaćivanje urana i preradu plutonija – praksa za koju se zagovornici nuklearne neproliferacije brinu da bi jednog dana mogla biti tajno primijenjena za proizvodnju fisionog materijala za nuklearno oružje.

SAD traži od Rijada isto što i od Teherana

Američko ministarstvo energetike nije odmah odgovorilo na zahtjev da komentira napredak razgovora o nuklearnoj energiji sa Saudijskom Arabijom.

Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je krajem maja da je Washington obavijestio Rijad kako nema pravo na obogaćivanje urana u skladu sa usvojenim standardima, dodajući da Washington zahtijeva od Rijada isto ono što zahtijeva od Teherana.

Početkom prošlog mjeseca, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubair izjavio je u intervjuu za američki CNN kako će njegova zemlja započeti s razvojem nuklearnog oružja ukoliko se Iran vrati svom nuklearnom programu.

Odgovarajući na pitanje da li to znači kako će Rijad raditi na proizvodnji vlastitog naoružanja, ukoliko Teheran iskoristi povlačenje Washingtona iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine i nastavi s programom nuklearnog naoružanja, Al-Jubair je kazao: „Ukoliko Iran razvije nuklearno oružje, učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo stekli nuklearni kapacitet.“

Izvor: Al Jazeera i agencije