Ombudsman za ljudska prava preuzeo slučaj Potočari

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović uzeo je u razmatranje žalbu koju je uputio Sindikat policije “Sloga” iz Srbije, nakon što u zakonskom roku nije dobio odgovor od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na upit za informacijama o angažmanu policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Potočarima 11. srpnja 2015. godine, a u vezi sa slučajem “Milan Dumanović i Mladen Trbović”.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je optužni prijedlog protiv Dumanovića i Trbovića zbog navodnog odavanje tajne u slučaju “Potočari”.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al Jazeeru naveli da su policajci iz Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a Srbije, po usmenoj zapovijedi nadređenih, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare, prilikom posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića komemoraciji žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

“Predmet je zaprimljen i standardno je otvorena istraga. Prva radnja koju smo preduzeli jeste da zatražimo od Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine da se povodom zahtjeva sindikata oglasi, odnosno da nam dostavi podatke i da nam kaže da li je postupilo o Zakonu o slobodi pristupa informacijama ili nije. Nakon toga ćemo vidjeti kud će to dalje da ide”, rekao je ombudsman Mitrović.

Uhapšeni pred Novu godinu

Dumanović i Trbović uhapšeni su 31. prosinca 2016. godine.

Optužnim prijedlogom Višeg javnog tužilaštva, terete se da su, kao supočinitelji, u produljenom trajanju počinili kazneno djelo odavanja službene tajne.

Ubrzo nakon hapšenja dobili su rješenje o otkazima.

Po podnošenju optužnog prijedloga, početkom veljače, pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode.

Izvor: Al Jazeera i agencije