Oglasi

Ombudsman potvrdio: Policajci poslani u Potočare nezakonito pritvoreni

Policajci koji su za Al Jazeeru govorili o tajnom zadatku u Potočarima 2015. nezakonito su pritvoreni, kaže ombudsman.

Odbrana policajaca: Politička manipulaciuja u slučaju 'Potočari'

Nakon što je zaštitnik građana Srbije saopćio da su dva policajca iz Srbije koja su govorila o tajnom zadatku u Potočarima 2015. bila nezakonito pritvorena, njihova odbrana navodi da je ombudsman potvrdio ono što advokati tvrde već mjesecima.

Policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović prošle godine za Al Jazeeru su rekli da su bez pisanog naloga i obrazloženja poslani na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine.

Uhapšeni su 31. decembra, a terete se da su odali službenu tajnu. Nakon toga su otpušteni. U Srebrenici su bili u vrijeme napada na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ombudsman tvrdi da u rješenjima o njihovom zadržavanju nisu obrazloženi razlozi za pritvor, koji su osnov za hapšenje.

Vladimir Todorić, advokat Mladena Trbovića, kazao je: "Ovo je potvrda onoga što smo mi tvrdili iz odbrane od početka, da je u pitanju jedna politička manipulacija Tužilaštvom i policijom i da je u pitanju osveta onih čelnika MUP-a protiv kojih su Dumanović i Trbović podneli krivične prijave zbog nezakonite akcije u stranoj državi, gde su bili poslati bez ikakvih procedura."

'Velika zabrinutost'

"Najviše zabrinjava to što postoji spremnost Tužilaštva da servisira ovakve konstruisane krivične prijave od strane čelnika MUP-a i, kao što vidimo, da se vrši jedna negativna selekcija od strane MUP-a da se oni policajci koji ukazuju na nepravilnosti izbacuju iz službe, zbog čega ne mogu da nađu posao i dolaze u egzistencijalni problem, čime se šalje poruka svima da drže jezik za zubima, inače će proći kao Dumanović i Trbović", dodao je Todorić.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javlja da je Više javno tužilaštvo početkom februara podnijelo optužni prijedlog protiv Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, osumnjičenih za odavanje tajne u slučaju "Potočari".

Dumanović i Trbović uhapšeni su i određen im je pritvor jer su televiziji Al Jazeera Balkans prošle godine dali intervju u kojem navode da su, kao pripadnici MUP-a, bili u Potočarima 2015. tokom fizičkog napada na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Oni su rekli da su tamo boravili bez službenih legitimacija i oružja, po usmenom nalogu pretpostavljenih te su tvrdili da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

'Crna operacija'

Oni se terete da su kao saizvršioci u produženom trajanju izvršili krivično djelo odavanje službene tajne.

"Nakon hapšenja otpušteni su iz srpske policije, a radili su u Odeljenju za opservacije i dokumentovanje Uprave kriminalističke policije. Inače, Sindikat Sloga saopštio je da je kontrola koju je zaštitnik građana sproveo u slučaju 'Potočari' potvrdila da su ti pripadnici MUP-a Srbije uhapšeni 'nezakonito i bez obrazloženja'. Sindikat je u saopštenju ocenio da je posle kontrole ombudsmana 'nedvosmisleno potvrđena sumnja da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj crnoj operaciji naređenoj sa vrha srpske policije i političkom pritisku na rad pravosuđa'", javlja Goranović.

Sindikat je naveo i da su poslije "zvanične potvrde Bosne i Hercegovine" da su Dumanović i Trbović bili u pravu kad su podnijeli krivičnu prijavu protiv državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović "zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici" strukture MUP-a "nastavile krivičnopravni progon" dvojice policajaca osumnjičenih za odavanje službene tajne, javlja reporter Al Jazeere.

"Sloga navodi da je država trebalo da zaštiti Dumanovića i Trbovića kao uzbunjivače jer su javno progovorili o tome da su nelegalno boravili u Bosni I Hercegovini", javlja Goranović.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.