Omar i Tlaib: Idite u Izrael da vidite okrutnost okupacije

Rashida Tlaib, Palestinka rođena u SAD-u, iz Mičigena, planirala je da posjeti svoju baku na Zapadnoj obali (AFP)

Članice Kongresa SAD-a iz Demokratske stranke Ilhan Omar i Rashida Tlaib oštro su kritikovale Izrael jer im je zabranio da uđu u tu zemlju i pozvale kolege kongresmene da idu u pojsetu umjesto njih.

Omar, kongresmenka iz Minesote, ocijenila je da američki predsjednik Donald Trump i premijer Izraela Benjamin Netanyahu potiskuju sposobnost kongresmena da ispune svoju ulogu nadzora.

“Ja bih ohrabrila moje kolege da idu u posjetu, sastanu se s ljudima s kojima je trebalo da se mi sastanemo, vide stvari koje je mi trebalo da vidimo, čuju njihove priče koje je mi trebalo da čujemo”, rekla je Omar na konferenciji za novinare.

Ona smatra da se ne smije dopustiti Trumpu i Netanyahuu da uspiju “u skrivanju okrutne realnosti okupacije”.

Trump je urgirao da Izrael zabrani ulazak prvim muslimankama izabranim u Kongres zbog njihove podrške međunarodnom Pokretu bojkota, prestanka investiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela.

On je na Twitteru objavio da bi dozvola za posjetu bila odraz slabosti.

Apel za nedolazak

Tlaib i Omar, koje su planirale da posjete Jerusalem i okupiranu Zapadnu obalu, oštro kritikuju odnos Izraela prema Palestincima.

Rashida Tlaib, Palestinka rođena u SAD-u, iz Mičigena, planirala je takođe da posjeti svoju baku na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici su naknadno popustili i rekli da ipak može posjetiti baku.

Ona je, međutim, izjavila da je baka u telefonskom razgovoru apelovala na nju da ne dođe pod ponižavajućim uslovima.

Dvjema kogresmenkama su se u ponedeljak pridružili stanovnici Minesote koji su rekli da su i oni svojevremeno doživjeli ograničenja na putovanja.

Među njima je bila jedna Palestinka, takođe rođena u SAD-u, koja je rekla da nikada nije mogla da posjeti domovinu svojih roditelja.

Kritika iz Bijele kuće

Izrael kontroliše ulazak i izlazak sa Zapadne obale koju je osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Jerusalemom. Iste godine je osvojen i Pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Portparol Bijele kuće Hogan Gidley nastavio je da kritikuje dvije članice Kongresa rekavši da imaju “dobro dokumentovanu historiju antisemitskih izjava, antisemitskih društvenih postova i antisemitskih odnosa”.

“Izrael ima pravo da spriječi ljude koji žele da ga unište da uđu u zemlju”, rekao je.

Pristalice pomenutog pokreta bojkota kažu da je to nenasilan protest protiv izraelske vojne vladavine nad Palestincima, ali Izrael tvrdi da se radi o pokušaju delegitimizovanja države i njenog brisanja s mape svijeta.

Izvor: Agencije