Olujni vjetar u regiji: Najjača bura ikad u Splitu, oboreni krovovi u Igalu i Trebinju

U dijelovima Dalmacije puše najjača bura ikada izmjerena, a jutros oko 4.00 u Splitu je izmjeren udar bure od čak 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vjetra izmjerena u tom gradu.

U pojedinim dijelovima grada granje i drveće pada na puteve, par stabala je u Trogiru palo na automobile, a jak vjetar oborio je saobraćajne znakove, prenosi Tanjug.

U Splitu je izmjerena temperatura od -1 stepena, dok je, kako se navodi, subjektivni osećaj -11 stepeni, na Dinari je izmjereno -17.

Zbog jake bure, u prekidu su trajektne i katamaranske linije ka ostrvima, a zabilježeno je i par potopljenih jahti u Trogiru.

Požari kod Splita i Makarske

U toku noći su zbog jake bure izbili veći požari kod Splita i Makarske, a u ranim jutarnjim satima izbio je požar i u Solinu.

Samo na makarskom području tokom noći bila su aktivna četiri požara, dok je požar u Solinu izbio oko jutros oko 5.00, prenosi sajt “Dalmacija danas” i dodaje da gore makija i borova šuma, a vatra se brzi širi nošena orkanskim udarima bure.

Požar kod Splita izbio je sinoć na Brdima, u blizini Samostana, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje i on je ugašen oko 23 sata, a tom prilikom lakše je povrijeđen jedan vatrogasac.

Vatra se bila opasno približila i parkiranim vozilima, a gašenje požara otežavali su parkirani automobili i uske ulice.

Manji požar izbio je i u Ninu blizu Zadra gdje je buknula livada, kao i u Vrgorcu.

Bura odnijela krov instituta u Igalu

Orkanska bura jačine preko 100 kilometara na sat, koja je posle ponoći počela da puše, prouzrokovala je u Herceg Novom štete na elektro mreži, zelenilu, na krovovima kuća od Sutorine do Kamenara, vratima, prozorima, a odnijela je i dio krova Instituta Igalo, iznad bazena.

Pozivi za pomoć počeli su već posle 22 sata, a prema riječima načelnika Službe Zlatka Ćirovića, od sinoć su imali četiri požara – kod hotela “Xanadu”, na Mokrinama i dva u Zelenici, prenosi Radio Jadran.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su na nekoliko lokacija uklanjali polomljena stabla, a oko 4.30 su intervenisali na Savini, gdje je vjetar izbio vrata na jednom stambenom objektu.

U Bijeloj je na autobusko stajalište palo drvo i oštetilo parkirana vozila, a ima kvarova i na elektro mreži, jer napon često slabi, a povremeno dolazi i do kraćih prekida.

Orkanska bura je najveću brzinu dostigla jutros oko 3.00, kada su udari vjetra bili 142 kilometra na sat.

Odnesen krov bazena u Trebinju, u Mostaru padala stabla

Vjetar čupao stabla u Mostaru

Snažna bura koja lomi stabla i blokira saobraćajnice, te čupa fasade sa zgrada pogodila je Mostar nanoseći velike materijalne štete i otežano funkcioniranje grada.

Jedna je zadobila lakše tjelesne povrede pošto je stablo palo na putničko vozila, a povrijeđeni je hospitalizovan na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Oštećeno je nekoliko automobila, a na pojedinim objektima došlo je do obrušavanja fasada.

Jak olujni vjetar koji je tokom noći duvao u Trebinju, devastirao je Gradski park, a veliku štetu pretrpjeli su zatvoreni bazen, čija je gradnja u toku, kao i brojni privatni objekti.

U Gradskom parku vjetar je tokom noći iščupao više stabala i tom prilikom oštetio javnu rasvjetu, zelenu površinu i staze, a na bazenu, čija je gradnja u toku, vjetar je odnio tek postavljenu krovnu konstrukciju i bacio je u reku Trebišnjicu, prenosi Tanjug i dodaje da su ostaci krovne konstrukcije razneseni dva kilometra rijekom.

Vjetar je čupao stabla u više trebinjskih naselja, nosio krovove sa objekata, a sa jednog prodajnog centra montažne zidove.

Izvor: Agencije