Oluja u Njemačkoj napravila štetu od pola milijarde eura

Sjever Evrope pogodili su olujni vjetrovi, u kojima je dosad poginulo 11 ljudi (EPA)

Posljednja oluja koja je zahvatila Njemačku izazvala je štete u vrijednosti od 500 milijuna eura, objavila je u petak udruga njemačkih osiguravajućih društava GDV.

Oluja, nazvana Friederike u Njemačkoj, u četvrtak je zahvatila sjever države izazivajući velike posljedice.

Štete, koje je uzrokovala jučerašnja oluja, znatno su ispod onih od posljednje oluje koja je zahvatila Njemačku, oluje Kyrill u 2007. godini koja je izazvala štete od dvije milijarde eura, saopćio je  GDV.

Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn također je procijenila štete na željezničkoj mreži u milijunima eura.

Popravke su neophodne na najmanje 200 linija željezničke mreže, saopćio je u petak Deutsche Bahn, dodajući kako nijedan putnik ni radnik na željeznici nisu zadobili povrede u oluji Friederike.

„Ekstremne posljedice ove teške oluje su očigledne: u brojnim dijelovima Njemačke zračni, automobilski i željeznički saobraćaj su nemogući“,  izjavio je Berthold Huber, direktor za putnički saobraćaj Deutsche Bahna.

Željeznički saobraćaj nastavljen je u petak ujutro, dan nakon što je zimska oluja sa moćnim vjetrovima pogodila zapadnu Evropu i odnijela je najmanje 12 života u četiri države, od kojih samo u Njemačkoj osam, prenosi agencija dpa.

Velike štete i u Nizozemskoj

Žestoke oluje koje su prohujale kroz Nizozemsku prouzročile su štete u visini 90 milijuna eura, objavili su nizozemski osiguravatelji, napominjući da iznos ne uključuje štete na gospodarskim i državnim objektima.

“Siječanjska oluja koja je bjesnjela u Nizozemskoj prouzročila je znatne štete”, objavila je nizozemska udruga osiguravatelja.

“Prema našim prvim procjenama, štete na kućama i automobilima iznose najmanje 90 milijuna eura”, priopćili su osiguravatelji, upozoravajući da iznosu još nisu dodali troškove oštećenja u tvrtkama, vladinim zgradama i poljoprivrednom sektoru.

Nizozemska se prva našla na udaru žestoke zimske oluje, praćene vjetrovima koji su sa Sjevernog mora puhali snagom do 140 km/h.

Oluja je potom prohujala kroz sjevernu Europu, prouzročivši smrt 11 osoba, uključujući i dva vatrogasca.

Problemi na prugama i aerodromima

Nizozemsko željezničko poduzeće NS otkazalo je u četvrtak promet na svim linijama, ostavljajući na cjedilu tisuće putnika.

No, jutros su mnoge željezničke linije proradile iako su radnici i dalje bili zaokupljeni uklanjanjem srušenih stabala s pruga i popravljanjem električnih vodova.

Zračna luka Schiphol, jedno od najprometnijih zrakoplovnih čvorišta u Europi, također je u četvrtak na dva sata otkazala sve letove.

Danas su na Twitteru objavili da očekuju “normalni radni dan iako bi u zračnoj luci moglo biti gužvi zbog otkazivanja i ponovnog rezerviranja jučerašnjih letova”.

Izvor: Agencije