Oliveru Ivanoviću produžen pritvor

Do sada je na suđenju saslušano 45 svjedoka tužilaštva (Tanjug)

Vođi Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda  Oliveru Ivanoviću i penzioniranom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću, produžen je pritvor još dva mjeseca, potvrdila je glasnogovornica EULEX-a, Besa Domi.

Osnovni sud u Sjevernoj Mitrovici je tako ponovo odbio zahtjev branilaca da se Ivanović i Delibašić brane sa slobode za koje je garanciju za oslobađanje dala Vlada Srbije, izvijestila je agencija Anadolija.

Sud je jučer odobrio odbranu sa slobode Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, koji imaju zabranu prilaska određenom mjestu ili licu i obavezu javljanja u stanicu policije.

Optužbe za ratni zločin

Ivanović i ostali optuženi su za ratni zločin nad civilnim albanskim stanovništvom tokom 1999. i 2000. godine.

Peti optuženi, Ilija Vujačić od početka sudskog procesa brani se sa slobode.  Na prvom pojavljivanju pred sudom sva petorica optuženih izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Do sada je na njihovom suđenju saslušano 45 svjedoka tužilaštva, a nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar.

Suđenje je počelo u januaru, a Ivanović je u pritvoru od 27. januara 2014. 

“Ova odluka EULEX-a je skandalozna, nisam očekivala da će i ovoga puta biti produžen pritvor mom suprugu, jer niko od dosadašnjih 45 svedoka njega nije direktno optužio za dela koja mu se stavljaju na teret”, rekla je Ivanovićeva supruga, Milena Popović Ivanović.

Međunarodnim sudskim vijećem Osnovnog suda predsjedava sudija iz Rumunije, Roksana Komša.

Izvor: Agencije