Oliver Dulić optužen za zloupotrebu položaja

Osim Dulića, optuženi su i njegov nekadašnji saradnik Nebojša Janjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak (Al Jazeera)

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra Olivera Dulića i njegovih saradnika za teži oblik zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora, izjavila je u večernjim satima u ponedjeljak glasnogovornica Specijalnog suda Maja Kovačević.

Kako prenosi Tanjug, ona je precizirala da je Tužilaštvo u ponedjeljak dostavilo optužnicu Sudu, na koju će optuženi imati pravo da ulože prigovor, nakon čega će biti donesena odluka da li će optužnica stupiti na pravnu snagu.

Početkom mjeseca, Tužilaštvo je protiv Dulića podiglo optužni prijedlog za blaži oblik zloupotrebe položaja, za koji je zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

Međutim, u okviru dopune istrage došlo je do novih dokaza na osnovu kojih je podignuta optužnica.

Osim Dulića, optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji saradnik u Dulićevom ministarstvu Nebojša Janjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

‘Povlašteni položaj’

Prema optužnom prijedlogu podnesenom polovinom oktobra, oni se terete da su investitoru Nuba invest iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću Putevi Srbije da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Izdavanjem dozvola Nuba investu omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja Javno preduzeće Putevi Srbije.

Radilo se o na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je ranije tužilac Miljko Radisavljević.

Pored toga, navodi se u optužnom prijedlogu, u postupku odlučivanja o zahtjevima Nuba investa, oni su tog investitora stavili u povlašteni položaj u odnosu na sve druge zainteresirane investitore.

Skupština Srbije je osmog oktobra ukinula imunitet Duliću.

Izvor: Agencije