Olimpijsko Sarajevo: Djeca koja vole hokej

Bivši reprezentativci BiH Ismar Sućeska i Dino Pašović (Al Jazeera)

Hokej je u Bosni i Hercegovini ekspanziju doživio neposredno pred održavanje Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Dotad se hokej u Bosni i Hercegovini većinom igrao na amaterskom nivou, bez veće zainteresovanosti javnosti za taj sport. Uslijed rata, od 1992. do 1995. godine, sve je stalo. Ipak, nekoliko godina nakon završetka rata i obnavljanja sarajevske dvorane Zetra hokej se vratio u olimpijski grad. Posebno je značajno istaći da u Sarajevu raste zanteresovanost za hokej u posljednjih nekoliko godina, a u prilog toj konstataciji ide i činjenica da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine postoje hokejaški klubovi koji imaju mlađe kategorije, što nije bio slučaj ranijih godina.

Bolji uvjeti za mlade hokejaše

Bivši hokejaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Dino Pašović počeo se baviti hokejom 2001. godine. Nakon što je niz godina bio jedan od najboljih igrača u reprezentaciji, odlučio je svoje golmansko mjesto ustupiti nekom od mlađih hokejaša. Nedugo nakon oproštaja od reprezentativnog dresa postao je trener hokejaškog kluba “Medvjedi”, te na taj način prenosi dugogodišnje hokejaško iskustvo na dječake i djevojčice, koji su mu, kako kaže, velika inspiracija.

“Moja ljubav prema hokeju traje punih 17 godina. Živio sam u sarajevskom naselju Jezero, koje se nalazi u blizini dvorane Zetra, i tako je sve krenulo. Počeli smo u veoma lošim uslovima, međutim, nismo odustajali. Borili smo se i trudili da napravimo uspjeh i rezultat toga je to da se sada, 17 godina nakon početaka svega toga, dosta nas zadržalo oko reprezentacija, ali i u konkretnom radu s mladima. Prošle godine imali smo djecu od četiri do 12 godina. Godinu poslije imamo 20 dječaka i isto toliko djevojčica različitih uzrasta u HK Medvjedi, koji je jedan od najmlađih hokejaških klubova u Sarajevu. Za ove dječake i djevojčice mogu reći da su svima nama, koji smo zaduženi za njihov napredak, jedna velika inspiracija”, priča Pašović.

Velika prednost za sve one koji se odluče opredijeliti za ovaj ledeni sport jesu znatno poboljšani uvjeti za treniranje, što je, svakako, jedna od glavnih predispozicija za stvaranje kvalitetnih hokejaša. Za razliku od prethodnih godina, kad su hokejaši bili ograničeni samo na Zetru, koja je nudila samo dva mjeseca za igranje hokeja u Sarajevu, danas je ta praksa promijenjena izgradnjom novog klizališta u blizini Zetre.

“U oktobru prošle godine na pisti pored Zetre napravljeno je novo klizalište od strane nekolicine zaljubljenika u hokej. To klizalište je pod šatorom i uslovi su znatno bolji, tako da se hokej sada u Sarajevu igra od oktobra, što ranije nije bilo moguće. Stvorio se objektivan uslov da mladi mogu igrati kvalitetan hokej, što privlači roditelje koji svoju djecu usmjeravaju ka ovom zahtjevnom, ali veoma zanimljivom sportu. Ohrabruje nas mišljenje da se, ukoliko uspostavimo sistematski rad, na kojem počinjemo raditi, možemo nadati uspjesima u budućnosti. Konkretno, u HK Medvjedi nekoliko nas bivših reprezentativaca priključilo se s ciljem da svoje znanje prenesemo na dječake i djevojčice koji iskreno vole ovaj sport. Također, i u jednom od najstarijih hokejaških klubova, Vukovi Sarajevo, ista je situacija. Zajedničkim snagama svih nas koji volimo hokej stvorili smo znatno bolje uslove za omladinske kategorije, koje će, nadam se, u budućnosti činiti okosnicu reprezentacije Bosne i Hercegovine”, konstatuje Pašović.

Svijetla budućnost hokeja u BiH

Trenutno se entuzijasti okupljeni oko mlađih kategorija “Medvjeda” i “Vukova” mogu pohvaliti različitim uzrastima dječaka i djevojčica koji se zanimaju za hokej. Pašović s mnogo samopouzdanja ističe da se upravo zbog sistematskog rada s mladim hokejašima Bosna i Hercegovina ne treba brinuti za budućnost hokeja u sljedećem periodu.

“Cilj nam je definitivno da reprezentativni hokej podignemo na jedan znatno veći nivo, a prvi korak ka tome je poboljšanje uslova koje smo postigli. Prvi izlazak na led pun je neizvjesnosti za djecu koja dođu na klizanje. Tek kada nauče klizati, onda prelazimo na hokejaške vještine. Trenutno imamo djecu od pet do deset godina, dok HK Vukovi, koji egzistira već desetak godina, ima i kategorije ‘starije djece’ u kojima imaju selekcije i do 15 godina, što govori o tome da Bosna i Hercegovina ne treba da brine za svoju hokejašku budućnost. Neki od igrača koji su prošli kategorije Vukova trenutno su priključeni reprezentaciji Bosne i Hercegovine, što je jedan od vidljivijih uspjeha sistematskog rada. Konačna ideja sve ove priče jest da se naprave ekipe koje će kroz desetak godina moći da naprave iskorak koji će na još veći nivo podići ovaj sport. Aktivno razgovaramo s roditeljima, te na taj način zajedničkim snagama pokušavamo, putem ovog dugoročnog projekta, ostvariti veće uspjehe, koji su definitivno, uz dosta truda, mogući”, naglašava Pašović.

Njegov nekadašnji reprezentativni kolega, Ismar Sućeska, član je HK Vukovi. U slobodno vrijeme Sućeska pomaže dječacima i djevojčicama iz klubova Medvjedi i Vukovi, pokušavajući im nadoknaditi ono što je on propustio tokom svojih igračkih dana.

“Hokej je ljubav koja se ne može objasniti tako lahko. Puno je odricanja potrebno da bi se postigli značajni rezultati, ali je ključ uspjeha, osim u kvalitetnom radu, konstantno postojanje terena na kojem se može igrati. Moja generacija je, nažalost, bila ograničena na samo dva mjeseca leda u dvorani Zetra u toku jedne godine, što je veoma malo. Ipak, za razliku od nas, mladi hokejaši imat će priliku da na pisti pored Zetre uživaju dosta više, što me izuzetno raduje. Znam kako su na mene utjecali savjeti mojih trenera; zbog toga i ja želim pomoći generacijama koje dolaze kako bi one, za razliku od nas, napravile veći iskorak, što je definitivno, uz sistematski rad koji praktikuju Medvjedi i Vukovi, ali i ostali hokejaški klubovi koji egzistiraju u Sarajevu, sigurno moguće”, ističe Sućeska.

Zbog povećanog interesa za hokej među roditeljima, koji svoju djecu usmjeravaju prema tom sportu, Sućeska je veoma optimističan kad je riječ o mlađim kategorijama od kojih očekuje da će u budućnosti, osim što će biti okosnica reprezentacije Bosne i Hercegovine, biti i “brend” grada Sarajeva.

“Imamo primjer HK Medveščak u Zagrebu, koji je u veoma kratkom vremenu postao prepoznatljiv ‘brend’. Zasluge za to pripadaju nesebičnom odricanju, koje podrazumijeva sistematski rad od najmlađih kategorija do seniorske ekipe. Ukoliko ekipe Medvjeda i Vukova nastave kontinuirano jačanje omladinskih pogona, u budućnosti možemo očekivati da ova dva kluba, koja fantastično sarađuju, budu rivali kao što su u nogometu Željezničar i Sarajevo. Uz kvalitetan rad s mladima, kojima motiva sigurno ne nedostaje, u narednih desetak godina realno je očekivati da hokej u Sarajevu dobije još veću popularizaciju”, završava razgovor Sućeska.

Izvor: Al Jazeera