Oglasi

Olimpijski tim BiH spreman za Soči

Bosna i Hercegovina predstavila je Olimpijski tim koji će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Bosna i Hercegovina predstavila je olimpijski tim koji će se takmičiti u Sočiju. Tim broji pet članova, kao i prije četiri godine u kanadskom Vancouveru.

Pet sportista će predstaviti Bosnu i Hercegovinu u Sočiju u alpskom skijanju i nordijskom trčanju, izvijestio je Haris Slato, novinar Al Jazeere. Dvostruko ih je manje nego na prvom bh. pojavljivanju na Zimskim olimpijskim igrama 1994. godine u norveškom Lilehammeru. 

Kako se ovog februara navršava 30 godina od sarajevske Olimpijade, dobili su uniforme nalik na one koje je koristio tadašnji Jugoslovenski olimpijski tim.

"Iako je jučer [srijeda] gotovo u svim medijima objavljeno da se ne zna ko će nositi zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja ZOI, članovi Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine negiraju da se o tome uopšte i raspravljalo", izvijestio je Slato.

Bez nesporazuma

U krovnoj sportskoj instituciji Bosne i Hercegovine tvrde da odluka o tome kome će pripasti ta privilegija nije bila predmet nesporazuma.

Siniša Kisić, predsjednik OK BiH, kazao je: "Najbolje rangirani sportista po rezultatima svjetske rang liste i svjetskih federacija je gospođica Žana Novaković, koja će nositi državnu zastavu na svečanom otvaranju ZOI u Sočiju."

Osim Žane Novaković, konkurent za nošenje zastave bio je Igor Laikert, koji nije uvjeren u ispravnost odluke OK BiH.

"Ali, meni isto nije jasno, ja predstavljam Bosnu i Hercegovinu u pet disciplina, imam tri A norme. Žana ima dvije. Ona je bolje rangirana u slalomu i veleslalomu, iako nema bolje rezultate i bodove. Ali, tako su donijeli odluku, ja to poštujem. Možda su pogriješili, možda nisu. Život ide dalje. Ja se nadam da ću je 100 posto nositi na zatvaranju", rekao je skijaš Igor Laikert.

Kandidati za uspjeh

Bosna i Hercegovina nema nijednu olimpijsku medalju. Ovo će biti šesti nastup na ZOI, ali opet nema ozbiljnijih kandidata za značajniji uspjeh.

Skijašica Žana Novaković je kazala: "Nadam se da će se sve kockice posložiti. Ukoliko se to desi, zaista će i rezultat da bude dosta dobar. A moji lični ciljevi i želje su da se plasiram u prvih 30 takmičarki."

I u Soči Olimpijski tim Bosne i Hercegovine ide pod motom važno je učestvovati. Najbolji rezultat do sada napravio je 1998. godine Enis Bećirbegović 21. mjestom u spustu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.