Olimpijski plamen krenuo iz Olimpije za Soči

Olimpijski plamen u studenom će simbolično biti poslan na Međunarodnu svemirsku postaju (AP)

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre, kojima je u veljači iduće godine domaćin ruski Soči, zapaljen je danas u drevnoj Olimpiji, na grčkom Peloponezu, čime je startala najdulja štafeta u povijesti Igara.

Više od četiri mjeseca olimpijski plamen putovat cijelom Rusijom te prijeći najmanje 65.000 kilometara, otići čak i u svemir, obići najdublje jezero na svijetu – Bajkalsko, kao i Sjeverni pol, prije nego što 7. veljače dođe u Soči na svečanost otvaranja Igara.

Olimpijski plamen zapaljen je oko podneva, na ceremoniji kojoj je po prvi puta službeno nazočio i novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, koji je na ovu dužnost izabran 10. rujna.

Ide i na svemirsku postaju

Plamen je zapaljen uz pomoć paraboličnog ogledala i sunčevih zraka, a baklju je prvi ponio mladi grčki skijaš Yannis Antoniou nakon čega će baklja obići Grčku prije nego što stigne u Rusiju.

Predviđeno je da baklja stigne u Rusiju 5. listopada, te u iduća 123 dana, sve do početka Olimpijskih igara, prođe kroz više od 2.900 gradova – od Kalinjingrada do Vladivostoka, a predviđeno je da je nosi više od 14.000 ljudi.

Olimpijski plamen u studenom će simbolično biti poslan na Međunarodnu svemirsku postaju.

Zimske Olimpijske igre u Sočiju bit će otvorene 7. veljače iduće godine i trajat će punih 16 dana.

Izvor: Agencije