Olimpijska zastava stigla u Rio de Janeiro

Paes sa olimpijskom zastavom u Riju: Ovo je jedinstvena prilika za Brazil (EPA)

Olimpijska zastava stigla je u Rio de Janeiro, koji će biti domaćin ljetnih Igara 2016. godine. One predstavljaju izazov za koji brazilske vlasti kažu da su spremne.

Gradonačelnik Rija Eduardo Paes izašao je iz aviona noseći zastavu, a s njim su bili Carlos Arthur Nuzman, predsjednik Organizacionog odbora OI 2016, te guverner Rija Sergio Cabral, prenosi AFP.

„Dolazak olimpijske zastave označava period promjena u gradu. Ovo je jedinstvena prilika za Brazil i vrijeme za veliko slavlje“, kazao je Paes okupljenim novinarima.

U letjelici kojom je stigla zastava bili su i brazilski sportaši koji su se takmičili na OI-u u Londonu okončanim krajem prošle sedmice, a neki od njih su nosili medalje oko vrata.

‘Prostor za napredak’

„Dolazak u Rio sa zastavom bila je privilegija za nas sportaše“, rekao je Robert Scheidt, koji je u britanskoj prijestolnici osvojio bronzanu medalju u jedriličarstvu, gdje je nastupao u klasi Star sa Brunom Pradom.

„Postoji dosta prostora za napredak u Riju, kada se govori o broju osvojenih medalja“, dodao je.

Najveća južnoamerička država osvojila je ukupno 17 medalja u Londonu od kojih su tri zlatne, pet srebrenih i devet bronzanih.

Organizacija Igara veliki je izazov za grad poznat po saobraćajnom haosu, slaboj infrastrukturi i nasilju u siromašnim predgrađima, no vlasti kažu kako će Rio, također domaćin i Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine, ispuniti očekivanja.

Olimpijska zastava će u utorak biti prebačena u prijestolnicu Brasiliju na ceremoniju na kojoj će biti predsjednica države Dilma Rousseff, a dan kasnije Paes će je pronijeti kroz sirotinjski dio grada Alemao, kao i kroz zapadni distrikt Realengo.

Paes je u nedjelju dobio zastavu od gradonačelnika Londona Borisa Johnsona, tokom ceremonije koja je obilježila kraj Igara u glavnom gradu Velike Britanije i početak odbrojavanja do Igara 2016. godine, koje će biti prve u Južnoj Americi.

Zamjenik ministra sporta Brazila Luis Fernandes u ponedjeljak je izjavio kako će Igre 2016. godine ubrzati projekte koji su započeti širom ove države, a naročito u Riju, gradu koji ima 6,5 miliona stanovnika.

Velike investicije

Planovi u ovom gradu uključuju širenje mreže linija podzemne željeznice do zapadnog distrikta Barra da Tijuca, a u toku je izgradnja i četiri ekspresne linije za autobuse i automobile.

„Olimpijske igre su prilika za investiciju velike količine novca u infrastrukturu, količina koja bi se inače uložila za 15 do 20 godina“, kazao je Fernandes na konferenciji za novinare u Londonu.

„Igre nam daju priliku da sredstva koncentriramo na nešto bržu izgradnju infrastrukture.“

Zvaničnici Organizacionog odbora OI-a u brazilskom gradu tvrde kako će sve biti spremno do početka Igara. Neki od lokaliteta će se koristiti tokom nogometnog SP-a, ali će druge, među kojima je i olimpijsko selo, tada biti u izgradnji.

Izvor: Agencije