Olimpija dala otkaz treneru iz Srbije zbog rasizma

Stručnjak iz Srbije je u klub iz slovenske prijestolnice došao prije nekoliko mjeseci (Reuters)

Nogometni trener iz Srbije Marko Nikolić i Olimpija iz Ljubljane sporazumno su raskinuli ugovor, saopćio je u ponedjeljak vlasnik slovenskog kluba Milan Mandarić, prenose agencije.

Do raskida saradnje došlo je nakon kazne od sedam utakmica suspenzije koju je Nikolić dobio zbog rasističke izjave na račun jednog tamnoputog igrača Olimpije, što znači da do kraja sezone ne bi mogao voditi tim.

“Odluka nije bila laka, ali kao predsjednik, nisam imao drugih opcija. Nikolić je dobar trener, ali je napravio prestup koji se ne može tolerirati”, kazao je Mandarić.

“Dugo sam u nogometu, imam veliko iskustvo, ali ovako nešto nisam nikada doživio. Olimpiju sam preuzeo zbog velikog potencijala i klub mora biti uzor ponašanja u sportu”, dodao je.

Uvreda zbog slavlja

Olimpija poslije 30. kola vodi u prvenstvu Slovenije sa 62 boda, dva više od drugoplasiranog Maribora.

Prošle sedmice je objavljeno kako će Nikolić i dalje voditi nogometaše Olimpije, iako je svog igrača iz Nigerije nazvao “crnim idiotom”. Klub je objavio kako se smatra da se radilo o incidentu do kojeg je došlo u afektu.

Stručnjak iz Srbije je u klub iz slovenske prijestolnice došao prije nekoliko mjeseci, s ambicijama da Olimpiju po prvi put dovede do naslova prvaka države.

Nikolić je u posljednjim minutama duela 29. kola prvenstva Slovenije sa Zavrčem nigerijskog napadača Blessinga Elekea nazvao “crnim idiotom”, jer je Nigerijac “predugo slavio” postignuti gol za 1:1 u sudijskoj nadoknadi, umjesto da brzo vrati loptu na centar, kako bi tim iz Ljubljane pokušao doći i do drugog gola i sva tri boda.

Izvor: Agencije