Olakšan saobraćaj zbog dogovora o osiguranju

Polisu osiguranja Kosovo izdaje za sva vozila osim za ona koja su registrirana u Srbiji, Makedoniji i Albaniji (Tanjug)

U ponoć je počelo provođenje memoranduma o osiguranju vozila, koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine.

Kako javlja Tanjugov reporter sa prelaza Jarinje, u ponoć je na tom prelazu počeo raditi kosovski biro osiguranja, čiji službenici izdaju polise osiguranja svim vozačima osim onima iz Srbije, Makedonije i Albanije.

Od ponoći i vozila koja su registrovana na Kosovu mogu preći na teritoriju Srbije sa polisom TPL plus osiguranja.

Prištinski mediji navode da Kosovari koji su platili osiguranje vozila za kretanje u Makedoniji sada to isto osiguranje mogu koristiti i u Srbiji.

Vozila sa srpskim tablicama na Kosovo od noćas ulaze uz polisu osiguranja koja važi za Srbiju, odnosno uz zeleni karton.

TPL plus osiguranje košta 40 eura godišnje za putnička vozila.

Kako je reporteru Tanjuga nezvanično rečeno na prelazu Jarinje, vozila sa registarskim oznakama RKS, moći će od sada da saobraćaju i u Srbiji, ali uz izdavanje probnih tablica i uz neophodno TPL plus osiguranje.

Ranije je javljeno da građani Kosova više neće morati plaćati probne tablice pri ulasku u Srbiju

Odgođena primjena sporazuma

Polise osiguranja koje izdaje kosovski biro osiguranja izdaju se svim stranim vozilima koja ulaze na Kosovo osim za ona koja su registriovana u Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

Tako na primjer, polisa kosovskih osiguranja za putnička vozila registrovana u Crnoj Gori, a koja ulaze na Kosovo, košta 15 eura za 15 dana, a na godišnjem nivou 205 eura.

Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebalo je da stupi na snagu 24. jula, mjesec od njegovog postizanja, ali je to odgođeno, a Beograd i Priština su za odgađanje krivili jedni druge.

Građani Kosova do sada su za ulazak u Srbiju plaćali gotovo 100 eura za osiguranje svojih vozila za mjesec dana, dok se obrnuto, za ulazak na Kosovo, plaćalo gotovo 40 eura za dvije sedmice.

Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona pa vozači sa Kosova još nemaju zelene kartone za svoja vozila.

Izvor: Agencije