Okončana talačka kriza u Mogadishuu, 31 osoba ubijena

Somalia, Mogadishu, Napad
Opsada restorana trajala je cijelu noć, ranjeni su prebačeni u bolnicu (Reuters)

Najmanje 31 osoba je poginula, a 40 je povrijeđeno u napadu na popularni restoran u glavnom gradu Somalije, koji su izveli pripadnici oružane grupe Al-Shabab, saopćila je danas policija.

Kako se navodi, tom prilikom je ubijeno svih pet napadača – pripadnika Al-Shababa, a većina civilnih žrtava ubijena je iz neposredne blizine, prenosi AP.

Bombaš samoubica u srijedu je detonirao automobil-bombu na ulazu u restoran, a nakon detonacije uslijedila je jaka vatra iz ručnog naoružanja i opsada restorana.

Vlada: Napadači ubijeni

Opsada restorana trajala je cijelu noć, a agencije prenose da ima i ranjenih koji su prebačeni u bolnicu. Jedan broj naoružanih vojnika okružio je zgradu, dok su drugi ušli u prizemlje restorana.

Dužnosnik policije Mohamed Hussein je rekao da je svih pet napadača ubijeno i da su vojnici nešto prije zore osigurali zgradu. Kako prenosi agencija AP, zbog snažnih eksplozija razneseni su krovovi na zgradi restorana, kao i na obližnjim objektima.

U restoranu su pronađena tijela pet djevojčica koje su, kako se sumnja, ubili napadači. Pronađeno je i izrešetano tijelo Sirijca, koji je bio šef restorana.

Prema ranijim izvještajima, napadači su u restoranu držali najmanje 20 talaca.

Al-Shabab, koji je vodio kampanju samoubilačkih napada kako bi svrgnuo međunarodno priznatu Vladu Somalije, preuzeo je odgovornost za napad.

Otkad je izgubila velike količine teritorija u borbama s pripadnicima mirovnih snaga Afričke unije, koja podržava službeni Mogadishu, Al-Shabab često pokreće smrtonosne napade u prijestolnici, ali i drugim dijelovima države koje kontroliraju službene vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije