Okončana prva faza istrage avionske nesreće u Mostaru

Sportski avion u padu se prepolovio i zapalio (Anadolija)

Komisija za provođenje istrage avionske nesreće u Mostaru, koju je formiralo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, okončala je prvu fazu istrage, koja podrazumijeva vršenje uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata.

“Prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće”, saopćeno je iz državnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Nesreća se dogodila u subotu, kad je pao mali avion kod Mostara, pri čemu je živote izgubilo pet osoba koje su se nalazile u avionu.

Neargumentirane izjave i komentari

“Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom. Ministarstvo ističe da su jedine zvanične informacije o ovoj nesreći one koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću”, navedeno je u saopćenju Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

U nesreći su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.

Nesreća se dogodila tokom panoramskog leta u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” pod nazivom “Let iznad Mostara”, koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949. i Aerodrom Mostar.

Izvor: Agencije