Okončana opsada tvrđave u Jordanu, napadači ubijeni

Naoružane osobe izvele su dva napada, u kojima je ubijeno sedam policajaca i troje civila (Reuters)

Jordanska policija objavila je okončanje operacije u kojoj je kod grada Al-Karaka ubila četiri naoružane osobe, koje su prethodno izvele napad u kojem je smrtno stradalo najmanje deset ljudi, a ranjeno 27.

Operacija je izvedena u Al-Karaku, turističkoj destinaciji poznatoj po jednoj od najvećih križarskih tvrđava u tom području, 120 kilometara udaljenoj od Ammana. Pritom je zaplijenjeno i oružje te velika količina eksploziva. 

U napadima je ranije ubijeno sedam policajaca, dva civila i jedna kanadska turistica.

Prvi napad bio je na policijsku patrolu koja je provjeravala požar u jednoj kući u Al-Karaku. Muškarci su iz kuće otvorili vatru na policajce i jednog ranili, a zatim pobjegli automobilom.

Sklonili se u tvrđavu

Prema policijskim izvorima, drugi napad naoružanih napadača uslijedio je na drugu policijsku patrolu bez povoda. U isto vrijeme napadači su sklonište pronašli u tvrđavi i otvorili vatru na policijsku postaju, te ranili nekoliko policajaca i prolaznika, prenosi AFP.

Policija je navela da je nekoliko ljudi bilo zarobljeno na nižem katu tvrđave kada su se napadači tamo sklonili, no i demantirala navode medija da su ih uzeli kao taoce.

Ne zna se još točno tko stoji iza tih napada, ali Jordan je u prošlosti više puta bio meta s obzirom na to da je glavni član koalicije okupljene oko SAD-a u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u susjednoj Siriji.

Izvor: Agencije