Okončana nadgledana nezavisnost Kosova

Na šesnaestom i ujedno posljednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo (ISG) u ponedjeljak u Prištini donijeta je odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti.

Nakon odluke od 2. jula da je Sveobuhvatni prijedlog za rješenje statusa Kosova (SPRS) proveden u značajnoj mjeri, ISG je konstatirala da su kosovske institucije, shodno svojim obavezama, usvojile paket amandmana na Ustav i primarno zakonodavstvo, koji na zadovoljavajući način pokrivaju preostale elemente SPRS-a unutar Ustava Kosova i pravnog okvira.

Imajući to u vidu, ISG je u ponedjeljak proglasila kraj nadgledane nezavisnosti Kosova i mandata Međunarodnog civilnog predstavnika, što je navedeno u saopćenju poslije sjednice.

Dodaje se i da će, nakon okončanja neophodnih internih administrativnih zadataka, Međunarodni civilni ured biti zatvorena krajem godine.

Thaci o prioritetima

Kako i formalno SPRS više ne postoji kao odvojeni i superiorni pravni akt, sada Ustav Republike Kosovo predstavlja jedini osnov za pravni okvir zemlje, navodi se u saopćenju sa sjednice u ponedjeljak u Prištini.

Westerwelle pozdravio odluku

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozdravio je okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova i ocijenio da su sada prioritet normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, stabilizacija situacije na sjeveru Kosova, kao i približavanje EU.

“Prioritet ostaje proces daljeg približavanja EU i normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, uključujući trajnu stabilizaciju situacije na sjeveru Kosova”, naveo je Westerwelle.
 

Posljednjom sjednicom u Prištini završili su se mandati Međunarodne upravljačke grupe i Međunarodnog civilnog ureda, koje su imale zadatak nadgledati nezavisnost Kosova.

Kosovska Skupština prethodno je usvojila i posljednji paket zakona i ustavne amandmane. Ti akti potrebni su za okončanje nadgledane nezavisnosti, odnosno uvrštavanje Sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa Kosova ili Ahtisaarijevog plana u zakonodavstvo.

U zgradi kosovske Vlade sastali su se predstavnici ISG-a, koju čine 23 evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, kao i Turska i SAD.

Kosovski premijer Hashim Thaci najavio je u ponedjeljak da će prioriteti Kosova u narednom periodu biti integracija sjevera, vizna liberalizacija i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (EU).

Na konferenciji za novinare povodom odluke ISG-a o okončanju nadgledane nezavisnosti, on je rekao da je sjever Kosova dodatna odgovornost za njega i da već ima pripremljen plan za integraciju sjevera.

To je afirmativni plan, koji obuhvata vladavinu prava, slobodu kretanja ljudi i robe, održavanje slobodnih izbora, socijalnoekonomska ulaganja.

Srbi na Kosovu, kako je istakao, uživat će ista prava kao i Srbi u drugim dijelovima Kosova.

 

Obamina poruka

Predsjednik SAD Barack Obama pozdravio je odluku o okončanju međunarodnog nadziranja nezavisnosti Kosova poručivši da Kosovo mora da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u odnosima sa svojim susjedima i da radi na rješavanju preostalih pitanja, posebno onih sa Srbijom.

“To će ojačati kosovsku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, i poslužiti da promoviše stabilnost od koje zavisi budućnost regiona u euroatlantskim integracijama”, naveo je Obama u poruci koju je medijima proslijedila ambasada SAD u Prištini.
 

“Situacija sa Srbima na jugu nije bila dobra, ali sada imamo nove opštine, održani su izbori, imamo zastupnike u Skupštini i Vladi”, naveo je Thaci.

On je podvukao da s tim opštinama ima dobru saradnju i da sa njima radi zajedno u evropskom duhu, u duhu tolerancije i stabilnosti.

‘Srbi su izdani’

Međutim, za realizaciju plana preduslov je uklanjanje ilegalnih bezbjednosnih struktura, za čije održavanje je optužio premijera Srbije.

“Srbi su izdani i zavedeni od strane Beograda da će doći do podjele”, ocijenio je on, dodajući da stoji iza odluke od prošle godine da pošalje kosovsku policiju na prelaze Jarinje i Brnjak, jer je time zaustavljen san da je moguće podijeliti Kosovo.

Također je, kazao je, time podignuta svijest u međunarodnoj zajednici da postoji problem na sjeveru.

Thaci je obećao da će se raditi zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi se ovo pitanje riješilo kroz fleksibilan i kreativan proces saradnje, dijaloga i mira.

Kazao je i da će raditi na dobrosusjedskim odnosima, posebno na normalizaciji odnosa sa Srbijom, što je preduslov za mir i stabilnost, kao i evropsku perspektivu cijelog regiona.

On je dodao da će u narednom periodu Kfor biti i dalje na Kosovu, kao i da nije cilj Prištine da ima međunarodno prisustvo na Kosovu, već da bude članica NATO-a.

Thaci je kazao da je jasna vizija Kosova članstvo u NATO-u i EU.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je u ponedjeljak da ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova neće ništa bitno promijeniti na terenu, naročito ne na sjeveru Kosova, dok Oliver Ivanović smatra da će se to negativno odraziti na Srbe u enklavama.

Pantić je kazao da Međunarodni civilni ured, kojim je rukovodio Pieter Feith, nikada nije bila prihvaćena od Vlade Srbije, predstavnika Srba sa sjevera Kosova, ali ni od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).


Dolazak Ahtisaarija na Kosovo, 10. septembra

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a u pregovorima o statusu Kosova Martti Ahtisaari ocijenio je u ponedjeljak u Prištini da uspjeh na Kosovu i u Srbiji neće biti postignut rukovanjima i naslovima u vijestima, već kontinuiranim, posvećenim provođenjem plana koji je uvijek davao opipljive rezultate na terenu na Kosovu.

Predstavnicima kosovskih vlasti on je poručio da je sada sve u njihovim rukama, ukazujući da će Kosovo i dalje biti predmet kontrola od strane EU putem izvještaja o napretku.

“Najvažniji nadzirači nezavisnosti su građani Kosova… Građani iz svih etničkih zajednica pretrpjeli su veliku patnju i čekali su dugo na državu koja će ih sve zaštititi i dati njihovoj djeci šansu za više mira i stabilnosti od one koju su sami iskusili”, podvukao je Ahtisaari.

Na prošloj sjednici ISG-a, održanoj 2. jula u Beču, ISG je donijela odluku o pokretanju konačnih koraka za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova i zatvaranje ureda međunarodnog civilnog predstavnika (ICR).

Kosovskim vlastima bilo je naloženo da počnu radnje na okončanju nadgledane nezavisnosti, a Skupština u Prištini prije nekoliko dana usvojila je i posljednji paket zakona, odnosno ustavne i pravne amandmane neophodne za okončanje nadgledane nezavisnosti, što sve čini uključivanje takozvanog sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa Kosova, to jest Ahtisaarijevog plana, u zakonodavstvo.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak da Srbija ne priznaje ni nadgledanu, ni nenedgledanu nezavisnost Kosova te da za nju nema nikakav značaj proces ukidanja nadgledane nezavisnosti.

Kako je najavljeno, povodom ukidanja nadgledane nezavisnosti, u utorak će biti održana konferencija pod motom “Zatvoreno poglavlje o konferencijama na Balkanu”, a u večernjim satima bit će organizirana proslava na trgu Majke Tereze u centru Prištine, s koncertom rock i jazz grupa sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije