Okončana blokada Rektorata Univerziteta u Beogradu

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu predala je u srijedu rektorici Ivanki Popović ključeve Rektorata i time okončala dvosedmičnu blokadu Univerziteta, započetu s namjerom da se čim prije razriješi spor o doktoratu ministra finansija Srbije Siniše Malog, za koji dio akademske zajednice tvrdi da je plagijat, javljaju agencije.

Prekidu blokade, kojom su studenti slali poruku javnosti da žele zaštititi autonomiju i integritet Univerziteta, prethodili su višednevni pregovori studenata iz udruženja “1 od 5 miliona” s Popović i njenim saradnicima, te saopćenje kojim je rektorica dala studentima za pravo i potvrdila da će do 4. novembra pitanje spornog doktorata ministra Malog biti riješeno, prenosi Hina.

Popović je nakon posljednjeg razgovora sa studentima rekla da “upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta” kao institucije od nacionalnog značaja i da je zato “u interesu svih članova akademske zajednice da se to pitanje reši u najkraćem mogućem roku”.

Pozvala je sve aktere u političkom i javnom životu, predsjednika države, premijerku, ministre, predsjednicu Skupštine, zastupnike vladajuće većine i sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštivanje autonomije Univerziteta, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenika.

‘Stranačka prćija’

“Kao rektorica Univerziteta u Beogradu prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente, koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta”, naglasila je ona.

Njen gest potakao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da studente koji su bili dio blokade nazove “stranačkim pripadnicima” koji su “partijski instruisani” te da ocijeni kako je Rektorat postao “stranačka prćija”.

Osporavanje doktorata aktuelnog ministra finansija i bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog počelo je prije pet godina, a etički odbor Fakulteta organizacionih nauka (FON) zaključio je u maju ove godine da doktorat ministra nije plagiran u dovoljnoj mjeri da bi bio osporen.

Stručna komisija FON-a za analizu doktorata koristila je softverski paket Turnitin, a provjerom se pokazalo da 16% doktorata Siniše Malog “ima sličnost” s radovima drugih autora. Komisija je zaključila da je 6,97% rada Siniše Malog plagirano.

Izvor: Agencije