Okončan protest u jami Stranjani, 165 rudara ide u druga dva pogona

Zbog straha da će ostati bez posla ili da će biti raspoređeni u jamu Raspotočje, 72 rudara su u utorak odbila izaći iz jame nakon završene smjene (Fena)

Vršilac dužnosti direktora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Edin Pašić izjavio je za Fenu da je okončan protest rudara pogona “Stranjani” te da, u skladu s odlukom od prije dva dana, danas i zvanično otpočinje proces zatvaranja te jame.

“Svi rudari su definitivno napustili jamu i dole se nalaze samo inspektori. Već u toku današnjeg dana izvršit ćemo preraspodjelu 165 radnika iz tog pogona u preostala dva pogona – “Staru jamu” i “Raspotočje”, kako smo sa sindikalnim predstavnicima i usaglasili prije dva dana”, kazao je Pašić.

On najavljuje kako će preostalih 55 radnika pogona “Stranjani” ostati te raditi na izvlačenju opreme, ali da se zbog nerentabilnosti u njoj više neće kopati ugalj.

Nerentabilne eksploatacije

RMU Zenica, koje ima oko 1.500 zaposlenih, u narednom će periodu proizvoditi ugalj samo u pogonima “Stara jama” i “Raspotočje”. Od ranije su, također zbog nerentabilne eksploatacije, zatvoreni površinski kopovi “Mošćanica” i “Rača”.

Zaposlenici jame Stranjani ranije su odbili izaći iz jame u znak protesta zbog najavljenog zatvaranja pogona. Zbog straha da će ostati bez posla ili da će biti raspoređeni u jamu Raspotočje, koju smatraju mnogo nesigurnijom zbog gorskih udara, 72 rudara su u utorak odbili izaći iz jame nakon završene smjene.

Izvor: Agencije