Okončan prinudni odmor radnika Mittala

Svih 840 radnika prijedorske kompanije Arcelor Mittal vratilo se na posao nakon mjesec dana prinudnog odmora. Ipak, rukovodstvo Mittala poručuje da opasnost nije prošla, jer poslovanju i dalje prijeti niska cijena željeza na svjetskom tržištu, javlja Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere.

Duško Radulović ponovo upravlja bagerom u rudniku Omarska nakon mjesec dana. Zadovoljan je što se vratio na svoje radno mjesto. Nada se da će tu i ostati, kao i prethodnih 35 godina.

“Uglavnom smo bili kod kuće i zima bila i, eto, ovi praznici bili i eto tako. Čekali smo da se vratimo na posao i to je to”, kazao je on.

Na posao se vratio i njegov kolega Mile Mršić, vozač dampera u rudniku Omarska. Sve je lakše, kaže, kada je ponovo za volanom dampera.

On je rekao: “Gubitak posla u sadašnjim uslovima je jako teško za jednu porodicu, koju ostavite bez primanja. A u rudniku radi 700- 800 radnika, pa bi to bio veliki gubitak i za grad.”

“Proizvodnja na površinskom kopu rudnika Omarska potpuno je uspostavljena, a narednih dana će, kažu, biti uspostavljena i proizvodnja u pogonu za preradu rude, javlja Smiljanić.

Smanjivanje troškova

Planirani obim proizvodnje za ovu godinu manji je od prošlogodišnjeg. Nastoje da smanje troškove gdje god je to moguće. Čekaju i odluku suda o poreskom dugu firme od 25 miliona eura.

Ruda uglavnom ide u zeničku Željezaru, ali tamo ove godine, kažu, neće biti mjesta za svu sirovinu iz Omarske. Za sada je planirana isporuka za februar i mart.

Direktor rudnika Omarska Mladenko Knežević je kazao: “Imamo dogovorene količine za prvi kvartal. Držaćemo se tih količina. Ostala dešavanja na tržištu, to je nešto što nije u našim rukama, tako da mi na to ne možemo uticati. Ono što mi možemo je da radimo uspješno i efikasno. To se od nas očekuje.”

U sindikatu preduzeća očekuju da će rukovodstvo i za ostatak rude naći kupca. Ukoliko se to ne desi, morat će dodatno da smanje troškove, a u sindikatu se plaše da ne bi uspjeli da sačuvaju radna mjesta.

“Ako bi morali, onda ćemo najvjerovatnije morati preduzeti zakonom predviđene mjere. Ne vjerujem, onako objektivno, da će ostati i ovaj broj radnika. Ne vjerujem ni da ćemo moći zadržati nivo ni ovih plata, ali ćemo iscrpiti sve mogućnosti da ne bude, što je najnepopularnije, da ljudi ostanu bez posla”, kazao je Milanko Stojnić, predsjednik sindikata Arcelormittala iz Prijedora.

Za sada je radnicima posao siguran, poručuju iz Mittala. Smatraju da je bila dobra odluka poslati ih kući na mjesec dana. Prvi vagoni krenuli su u Zenicu, a u Mittalu se nadaju da će ubuduće stajati prazni samo dok čekaju utovar.

Izvor: Al Jazeera