Okončan 241 sudski proces vezan za pokušaj puča u Turskoj

Abdulhamit Gul smatra kako je boravak američke delegacije u Turskoj značajan (Anadolija)

Ministar pravde Turske Abdulhamit Gul izjavio je u subotu da je okončan 241 sudski proces, od ukupno 289 pokrenutih, vezan za pokušaj puča u julu 2016. godine, za koji turske vlasti optužuju pokret imama Fethullaha Gulena.

On se u Ankari sastao s predstavnicima medija te je odgovarao na pitanja u vezi s istragom protiv Gulenovog pokreta, prenosi Anadolija.

Gul se osvrnuo i na posjetu delegacije američkih zvaničnika, koji su boravili u dvodnevnoj službenoj posjeti Ankari, a glavna tema razgovora bili su novi dokazni materijali koje je Turska dostavila Sjedinjenim Američkim Državama o Gulenovoj organizaciji.

‘Značajna posjeta američke delegacije’

Ministar smatra kako je boravak američke delegacije u Turskoj značajan, jer su imali priliku uvjeriti se da Ankara po pitanju ove organizacije provodi pravedno suđenje.

“Smatram da će teme kojima su [američki] tužioci imali priliku svjedočiti u Turskoj izroditi nove korake u istrazi protiv” Gulenove organizacije, rekao je Gul.

Istakao je kako je Turska u tom kontekstu pružila pravnu podršku američkim zvaničnicima te dodao kako su prilikom posljedne posjete imali priliku primijetiti da ozbiljno pristupaju ovom problemu.

Iako se u kontestu Gulenove organizacije u SAD-u vodi istraga, koja se pretežno odnosi na pojedince, za krivična djela pranje novca i druge ilegalne poslove, Gul je naglasio je kako je Turska sprema ustupiti sve informacije i dokumente o ovoj organizaciji.

Ministar je kazao kako je do sada kroz sve dimenzije dokazano da se radi o “terorističkoj organizaciji”.

Osuđeno ili optuženo 31.088 osoba

Prema njegovim riječima, bitno je da “to potvrde i američke vlasti”. 

Osvrnuo se i na sudske procese u Turskoj koji su pokrenuti protiv pripadnika te organizacije.

“Do sada je okončan 241 sudski proces, od ukupno 289 pokrenutih, vezan za pokušaj puča 15. jula 2016. godine”, rekao je Gul.

“Najmanje 31.088 osoba ima status osuđenog ili uhapšenog” zbog veza s Gulenovom organizacijom.

Izvor: Agencije