Oko 1.500 zahtjeva za predstečajnu nagodbu

Linić (lijevo) rekao i da će kazne za kršenje Zakona o fiskalizaciji biti rigorozne (Pixsell)

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić rekao je na sjednici Vlade da su do 2. januara primljeni zahtjevi za predstečajnom nagodbom iz 1.472 kompanije koje duguju više od 2,6 milijardi eura, a zapošljavaju gotovo 16.000 radnika.

Od tih zahtjeva gotovo 200 su velike kompanije s oko 2,5 milijardi eura obaveza prema vjerovnicima, te s nešto više od 11.600 zaposlenih. Na manje poduzetnike odnosi se 1.278 zahtjeva s dugovima od oko 170 miliona eura i oko 4.300 zaposlenih.

„To pokazuje da će opseg posla biti manji nego što smo očekivali, jer smo računali da će biti preko 20.000 zahtjeva. No, to ukazuje i na činjenicu da se kod insolventnih poduzeća većinom radi o tvrtkama na kojima su se stvarali dugovi, jer su ih vlasnici napustili, selili imovinu i radnike, otvarali nove tvrtke, a ostavljali dugove“, rekao je Linić.

Podjela nagodbi

On je dodao da je pred Vladom i Ministarstvom finansija ogroman posao da počiste oko 5,8 milijarde eura neplaćenih računa.

„Nastojat ćemo brisati i čistiti te obveze kroz postupke stečaja, a vjerujemo da ćemo kroz sustav proboja pravne osobnosti doći do vlasnika i krenuti na ovrhe i naplate kroz novootvorene tvrtke“, istaknuo je Linić.

Uredbom se predlaže podjela predstečajnih nagodbi u dvije grupe – za postupke čija vrijednost predmeta ne prelazi 1,3 miliona eura bit će nadležna Porezna uprava, koja će imati Savjetodavno vijeće koje će predlagati nagodbu ostalim vjerovnicima i odlučivati o prijedlogu dužnika.

Postupci čija vrijednost prelazi 1,3 miliona eura bit će pod Ministarstvom finansija, koje će također imati Savjetodavno vijeće, a u njemu predstavnike nadležnih ministarstava koji će sudjelovati u davanju prijedloga šta učiniti s potraživanjima države.

Zakon o fiskalizaciji

Linić je u srijedu navečer rekao i da će kazne za kršenje Zakona o fiskalizaciji biti rigorozne, te će zatvarati sve objekte koji nisu uveli fiskalne kase.

“Obaveza Ministarstva financija je da svi koji posluju u Hrvatskoj imaju iste uvjete i moramo eliminirati one koji misle varati i zarađivati ne plaćajući poreze”, kazao je Linić.

On je najavio da će inspektori rigorozno zatvarati sve objekte koji nemaju fiskalne kase, jer to znači nepoštivanje temeljnih propisa.

Napominjući da od fiskalizacije očekuju 132 miliona eura prihoda, Linić je podsjetio da su istovremeno izmjenama Zakona o PDV-u, ugostiteljima smanjili PDV s 25 na deset posto, čime će država izgubiti više od 125 miliona eura.

Upitan očekuje li dobit u budžetu od ukidanja nulte stope PDV-a za kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, Linić je odgovorio da to ne očekuje. “To je naša obveza, jer u okviru EU-a možemo imati minimalnu stopu PDV-a od pet posto“, kazao je on.

Izvor: Agencije