Oklahoma strahuje od nove oluje

Potvrđeno je da su 24 osobe poginule u naletu tornada koji je u ponedeljak pogodio američku saveznu državu Oklahomu.

Stanovnici grada Moorea, kojeg je oluja sravnila sa zemljom, sada raščišćavaju ostatke, dok spasilačke službe i dalje tragaju za preživjelima.

Ulica po ulica, kuća za kućom – oštećene, prepolovljene, uništene. U Mooreu su pojedini počeli sa raspremanjem. Drugi opet pokušavaju pronaći nešto iz života koji su imali prije ove katastrofe.

Sara se sakrila u crkvu kada je oluja stigla. Ujutro je mogla vidjeti štetu na svojoj kući i susjedstvu. Rupe u krovu – prozore i vrata koji su oduvani.

Tornado pete kategorije

Nema struje, grijanja i rasvjete, tako da je obrok svježe voće i nešto iz konzerve. Bez obzira na sve, smatra se sretnom. Sara i mnogi drugi nisu prepušteni sami sebi.

Veliki broj lokalnih dobrotvornih organizacija i vjerskih grupa ponudio je pomoć. Kako kažu, to je ono što trebaju činiti u ovakvim vremenima, iako se rijetko viđa ovako što.

Nacionalni meteorološki servis potvrdio je ono što je svako ovdje osjetio – bio je to najsnažniji – tornado pete kategorije.

Zadržao se na tlu blizu 40 minuta, širine više od kilometra – gutao je i izbacivao sve što mu se našlo na putu.
Spasilački timovi i dalje tragaju za preživjelima mada to više izgleda kao sanacija nego spašavanje.

“Proći ćemo kroz svaki oštećeni komad nekretnine u ovom gradu najmanje tri puta prije nego što završimo”, kaže Gary Bird, šef jedne vatrogasne brigade. 

Obamino obećanje

U obraćanju naciji Predsjednik Obama obećao je učiniti sve što je potrebno kako bi krenula obnova.
Guvernerka ove savezne države kaže da se pogođena regija oporavlja od šoka.

“Imali smo nekoliko vrlo teških dana, jednu od najstrašnijih oluja i katastrofu ikada viđenu… Usred te tragedije vidimo hrabrost i napore naših građana. Sve ćemo savladati i obnoviti”, govori Mary Fallin.

Dok se spašavanje nastavlja – stanovnici ovog područja upiru pogled u nebo zbog najava novih oluja u Oklahomi.

Izvor: Al Jazeera