Oklahoma razrušena tornadom

Američki zvaničnici saopćili su u utorak da je broj nastradalih u udaru tornada u Oklahomi umanjen sa 51 na 24 osobe, uključujući i sedmoro djece, prenose agencije.

U medijskim izvještajima o žrtvama ove prirodne nepogode, spominjan je broj od čak 90 ljudi, ali prema posljednjim informacijama, do toga je došlo jer su neke od žrtava po dva puta brojane u općem metežu koji je nastao nakon udara tornada i dolaska prvih spasilaca. 

Snažan tornado, s vjetrom koji je na mahove dostizao brzinu od 200 milja na sat, opustošio je u ponedjeljak navečer šire područje grada.


Obraćanje predsjednika Obame nakon tornada

Procjenjuje se da je tornado bio najmanje dvije milje širok kada je prošao kroz Moore, koji se nalazi na južnom dijelu gradskog područja Oklahoma Cityja.

Poginuli učenici osnovne škole

Sedmero djece poginulo je u osnovnoj školi Plaza Towers u Mooreu. Broj žrtava će vjerovatno porasti, rekla je direktorica Ureda mrtvozornika Amy Elliott.

U utorak ujutro je iz Ureda mrtvozornika saopćeno da je crni bilans porastao na 91. Nastavlja se potraga za žrtvama i preživjelima.

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je stanje velike katastrofe u Oklahomi i naredio saveznim agencijama da pomognu lokalnim hitnim službama.

Izvor: YouTube/ Michael Welch

U Mooreu, u kojem živi blizu 50.000 ljudi, evakuirana je bolnica, a u pomoć je pozvana i Nacionalna garda.

Telefonske veze u Oklahoma Cityju su u prekidu, a više od 60.000 stanovnika je bez struje.

Ekipe lokalne televizijske stanice KFOR, koje su nadlijetale Oklahomu u helikopteru, snimile su scene destrukcije.

Snimci prikazuju brojne kuće bez krovova, a automobili stoje na hrpama poput igračaka.

“Kroz našu zajednicu prošao je ogroman tornado”, rekla je guvernerka Oklahome Mary Fallin. “Znamo da ima mnogo povrijeđenih. Znamo da smo izgubili ogroman broj zgrada u ovoj zajednici, ali i u državi.”

Šef policije Jerry Sillings apelirao je na građane da napuste pogođena područja.

“Sigurnost je ugrožena i trenutno ne možemo mnogo učiniti”, rekao je on.


Ivica Puljić o tornadu

Nastavak olujnog talasa

Tornado, koji je prošao pored najvećeg grada u Oklahomi, bio je širine 1,5 kilometara i predstavlja nastavak olujnog talasa koji se od nedjelje nalazi u ovom dijelu Amerike.

U nedjelju su dvije osobe izgubile život u gradiću Shawnee, udaljenom otprilike 55 kilometara od Oklahoma Cityja.

Pojedini dijelovi grada u potpunosti su sravnjeni sa zemljom, a nekoliko slučajeva tornada i pijavica prijavljeno je i u drugim zemljama, poput Iowe, Minnesote, Kansasa i Illinoisa.

Izvor: Al Jazeera i agencije