Oklahoma na udaru potresa zbog nafte i plina

Globalna potraga za naftom i plinom sve je više u fokusu zbog štetnosti po prirodu i ljude koji žive uz nalazišta. Naročito je kontroverzan takozvani fracking, nova i u velikoj mjeri radikalna metoda ispumpavanja energenata iz zemlje.

U američkoj saveznoj državi Oklahomi potresi su bili izuzetno rijetka pojava. Sve se drastično promijenilo prije nekoliko godina.

“Zašto nas nijedan zakon ne štiti?”, pita se Angela Spotts.

Ljudski faktor

Ona se nadala mirnom umirovljeničkom životu u Stillwateru u ruralnoj Oklahomi. Sada strahuje da bi uskoro mogla ostati bez kuće, jer potresi u Oklahomi rastu i po broju, i po intenzitetu.

“Ostajete bez daha kada osjetite da se kuća počinje pomicati u svim pravcima. Često tome prethodi eksplozija”, opisuje Angela.

Prije nego što su u Oklahomi počele opsežne operacije “frackinga”, savezna država je u prosjeku imala dva potresa godišnje, jačine tri stupnja. Sada se događaju dva puta dnevno.

“Imamo više potresa snage tri stupnja nego, primjerice, Kalifornija”, kaže državni seizmolog Austin Holland.

Seizmolozi kažu da iza potresa stoji ljudski faktor.

“Kada normalni godišnji prosjek poraste 600 puta, jasno je da smo izvan zone koju nazivamo prirodnim procesom”, poručuje Holland.

Kaže da su tome najveći uzrok bušotine. U ovom dijelu države svaki barel nafte izvađen iz zemlje dolazi sa 20 barela slane vode.

Moguć i jači potres 

Naftne kompanije vode se rješavaju vraćajući je u zemlju pod visokim pritiskom. Ukoliko dostigne kritičnu točku, može izazvati potres.

“Najgori scenarij bio bi da se kritične zone prošire i izazovu snažan potres, koji bi mogao dosegnuti i šest stupnjeva”, upozorava Holland. 

Ali, u Oklahomi je svako treće radno mjesto u vezi s naftom i plinom, pa se javno mnijenje mijenja vrlo sporo. Iako sve više stručnjaka upozorava da će ovakav put ekonomskog razvoja na kraju dovesti do neuporedivo većih gubitaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije