OIC upozorava na opasnosti izraelske aneksije palestinskih teritorija

Pravo je države Palestine na suverenitet nad svim palestinskim teritorijama okupiranim od 1967. godine (EPA)

Organizacija islamske saradnje (OIC) upozorila je u srijedu na opasne namjere Izraela, kao okupacijske sile, da anektira dijelove okupirane palestinske teritorije.

OIC smatra izraelsku prijetnju aneksijom dijelova Zapadne obale zvaničnom objavom odustajanja od svih potpisanih sporazuma i poništenja pregovaračkog rješenja, prenosi Fena, pozivajući se na palestinsku agenciju WAFA.

Ovo se kaže u rezoluciji objavljenoj na kraju virtualnog otvorenog zasjedanja Izvršnog komiteta OIC-a na nivou ministara vanjskih poslova o prijetnji izraelskih okupacijskih vlasti da anektiraju palestinsku teritoriju okupiranu 1967. godine.

Kršenje prava i rezolucija

OIC smatra izraelsku okupacijsku vladu potpuno odgovornom za posljedice svoje kolonijalne politike i mjere na okupiranoj teritoriji države Palestine, uključujući ishod njenih opasnih objava aneksije palestinske okupirane teritorije.

Naglašava pravo države Palestine na suverenitet nad svim palestinskim teritorijama okupiranim od 1967. godine.

OIC je pozvao sve države članice da poduzmu neophodne političke, zakonske i ekonomske mjere za suočavanje s izraelskom prijetnjom aneksije dijela okupirane palestinske treritorije.

Organizacija je također pozvala da se poduzmu mjere odvraćanja protiv država, zvaničnika, parlamentaraca i pojedinaca koji podržavaju izraelski kolonijalni režim i krše međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih naroda povezane s palestinskim pitanjem.

Palestinci žele nezavisnu državu na području Zapadne obale, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom i Pojasom Gaze.

Osvajanja od 1967. godine

Izrael je te teritorije osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je odredio 1. juli kao datum kad će početi s provedbom aneksije izraelskih naselja i doline Jordana na Zapadnoj obali te se nada zelenom svjetlu Washingtona.

Strahujući od mogućeg izbijanja nasilja i diplomatskih reperkusija, dio evropskih i arapskih država te UN pozvali su Izrael da odustane od svog plana.

Dio analitičara smatra da američka administracija Dpnalda Trumpa sada ne želi dodatno poticati nestabilnost na Bliskom istoku time što će Izraelu dopustiti aneksiju, jer je i sama pogođena nestabilnošću zbog epidemije korona virusa i protesta protiv policijske brutalnosti.

Izvor: Agencije