OIC pozvao da 15. mart bude dan solidarnosti protiv islamofobije

OIC se nada da će adekvatno kažnjavanje terorista s Novog Zelanda i zadovoljenje pravde utješiti porodice žrtava (Arhiva)

U zajedničkoj izjavi, usvojenoj nakon sastanka šefova diplomatije zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u petak, upućen je poziv Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama da 15. mart proglase međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije.

Nakon sastanka u Istanbulu objavljena je zajednička izjava u kojoj je istaknuto da terorizam nema vjeru te je naglašen stav da teroristički činovi poput onog na Novom Zelandu, bez obzira na to gdje, kada ili ko bio njihov izvršitelj, ni na koji način ne mogu imati opravdanje.

Izvršni komitet OIC-a osudio je užasne i podle islamofobične terorističke napade na nevine ljude koji su se molili u džamijama Al Noor i Linwood u Christchurchu na Novom Zelandu prošlog petka.

Pohvala Vladi i premijerki Novog Zelanda

Pozdravljen je stav Vlade Novog Zelanda, na čelu s premijerkom Jacindom Ardern, koja je, kako je istaknuto, osudila teroristički napad i pružila podršku muslimanskoj zajednici u toj zemlji i solidarizirala se s porodicama žrtava.

Podvučeno je da je solidarnost koju je pokazala kompletna novozelandska javnost za svaku pohvalu.

“Izvršni odbor OIC-a potpuno podržava opredjeljenje Novog Zelanda da se sveobuhvatno i transparentno istraže teroristički napadi, koji su izvedeni uz bolesne terorističke manifeste i koje podržavaju različiti đavolski krugovi”, piše u zajedničkoj izjavi.

Upućena je i poruka saučešća porodicama stradalih muslimanskih žrtava, narodu Novog Zelanda i vladi te zemlje.

Naglašeno je kako se OIC nada da će adekvatno kažnjavanje terorista i zadovoljenje pravde utješiti porodice žrtava.

“Ovi odvratni teroristički napadi na džamije i društvene centre i ubijanje muslimana još jednom su najbolje ukazali na brutalne, nehumane i strašne posljedice islamofobije. Na svim nivoima i platformama potrebno je da svi međunarodni akteri zahtijevaju sveobuhvatne i sistemske mjere”, naglašeno je u izjavi.

Protiv vjerske mržnje, neprijateljstva i nasilja

“Sve zemlje s muslimanskim zajednicama, manjinama i migrantima pozivaju se da se suzdrže od svih politika, izjava i praksi koje povezuju islam s terorizmom, ekstremizmom i prijetnjama po društvo. Sve države pozivaju se da ne ograničavaju osnovna ljudska prava i slobode muslimana, uključujući i poštivanje vjerskih sloboda.”

Upućen je poziv svim vladama da u svojim zemljama zabrane svaku vrstu diskursa, pokušaja ili djelovanja kojima se prešućuje, potiče, ohrabruje ili izaziva neprijateljstvo prema muslimanima, odnosno ponižavanje islama i muslimana.

Izvršni odbor OIC-a pozvao je visokog komesara UN-a za ljudska prava i komesara za ljudska prava Vijeća Evrope na uspostavu opservatorije za praćenje i prijavljivanje djela vjerske mržnje, neprijateljstva i nasilja.

Izvor: Agencije