OIC poziva na zaustavljanje izraelske aneksije Zapadne obale

Očekuje se da će Izrael 1. jula anektirati dijelove Zapadne obale (EPA)

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mjere kako bi spriječila izraelske planove aneksije na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

“Sve jednostrane mjere koje je Izrael preduzeo u cilju aneksije arapske teritorije ne služe mirovnom procesu i nisu u skladu s međunarodnim rezolucijama”, navodi se u saopćenju OIC-a.

Apelirano je na međunarodnu zajednicu, posebno Generalnu skupštinu i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, da “preduzmu praktične i hitne mjere kako bi se spriječilo provođenje kolonijalnih planova aneksije i naseljavanja”, prenosi Anadolija.

Naglašeno je da se pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja može postići dvodržavnim rješenjem i uspostavljanjem palestinske države s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Žestoke međunarodne osude

Očekuje se da će Izrael 1. jula anektirati dijelove Zapadne obale, kao što je dogovoreno između premijera Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza, čelnika stranke Plavo i bijelo.

Plan aneksije naišao je na žestoke međunarodne osude i ogorčenje.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na tom području, kao i planirana aneksija ilegalni.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u utorak da Palestina prekida sve sporazume i memorandume o razumijevanju potpisane s Izraelom i SAD-om, uključujući one koji se odnose na sigurnost.

Izvor: Agencije