OIC osudio priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela

Iz OIC-a odbijaju prihvatiti bilo kakav prijedlog za mirnim rješenjem koje nije u skladu sa zakonitim neotuđivim palestinskim pravima (Anadolija)

Organizacija za islamsku saradnju – OIC poručila je u subotu kako osuđuje bilo kakav stav međunarodnih tijela koja podržavaju okupaciju Palestine, a također i američku odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Samit OIC-a u Meki je zaključno ustvrdio kako su učesnici protiv svih nezakonitih mjera Izraela koje za cilj imaju izmjenu teritorije u okupiranoj Palestini i Jerusalemu, a također i kako su protiv potkopavanja rješenja dviju država.

Pozvali su sve države članice da provedu “odgovarajuće mjere” protiv država koje premjeste svoje ambasade u Jerusalem.

Iz OIC-a, također, odbijaju prihvatiti bilo kakav prijedlog za mirnim rješenjem a koje nije u skladu sa zakonitim neotuđivim palestinskim pravima, navodi se u zaključku saopćenja.

Također su naglasili važnost prikupljanja pomoći za budžet palestinske Vlade kako bi mogla nastaviti s radom.

Osude djelovanja Irana

Dalje se navodi kako OIC neće prihvatiti nijednu odluku koja će izmijeniti pravni i demografski status sirijske Golanske visoravni, naročito odluku Sjedinjenih Američkih Država da prizna suverenitet Izraela nad tom okupiranom teritorijom.

Na samitu u Meki OIC je osudio i djelovanje Irana u regiji.

“Napadi bespilotnim letjelicama na naftne pumpne stanice [Saudijske Arabije], a koje su provele grupe koje uživaju podršku Irana, ne samo da prijete sigurnosti Saudijske Arabije i Zaljeva, već prijete i pomorskoj sigurnosti i globalnim naftnim zalihama”, izjavio je saudijski kralj Salman, prenosi agencija Reuters.

Organizacija je osudila i “sabotažne operacije” protiv četiri broda u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako se navodi u saopćenju, ovi napadi su ugrozili međunarodnu sigurnost pomorskog saobraćaja.

Rast islamofobije u svijetu

U saopćenju se navodi kako je OIC zabrinut i zbog porasta islamofobije u mnogim dijelovima svijeta.

Organizacija opisuje islamofobiju kao “savremeni vid rasizma i vjerske diskriminacije”, koji nastavlja rasti širom svijeta.

Izražena je bojazan i zbog, kako se navodi, nehumane situacije u kojoj se nalaze Rohinje muslimani u Mijanmaru.

Na samitu u Meki je Organizacija za islamsku saradnju okupila 57 država iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka.

Izvor: Agencije