OIC osudio plan Izraela o gradnji novih domova

Na Zapadnoj obali izgrađeno je 131 jevrejsko naselje, u Istočnom Jerusalemu deset, a na uzvišenjima na Zapadnoj obali 116 (EPA)

Organizacija za islamsku saradnju osudila je odobrenje Izraela za gradnju novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama, odnosno u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, javlja agencija Anadolija.

“Odobrenje Izraela o gradnji naselja, kojim je obuhvaćeno na hiljade stambenih jedinica, nelegitimno i jasno je kršenje međunarodnog prava”, navodi se u saopćenju.

Vijeću sigurnosti UN-a i drugim međunarodnim institucijama upućen je poziv da ispune svoje obaveze i spriječe Izrael u gradnji naselja.

Izrael je nedavno donio odluku o proširenju jevrejskog naselja na Zapadnoj obali i gradnji novih stambenih objekata na nekoliko lokacija u Jerusalemu, uključujući i Istočni Jerusalem.

I do milion doseljenika

Na Zapadnoj obali, koja se od 1967. godine nalazi pod izraelskom okupacijom, izgrađeno je 131 jevrejsko naselje, u Istočnom Jerusalemu deset, a na uzvišenjima na Zapadnoj obali 116 naselja.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali nalazi se oko 500.000 doseljenika, a u Istočnom Jerusalemu oko 220.000.

Pojedini izvori tvrde kako Izrael namjerava za kratko vrijeme broj doseljenika na Zapadnoj obali povećati na milion.

Izvor: Agencije