OIC: Međunarodna zajednica da prihvati Abbasov mirovni plan

Mahmoud Abbas je pozvao članice UN-a koje još nisu priznale državu Palestinu da to učine (Arhiva)

Organizacija islamske saradnje pozdravila je mirovni prijedlog palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je uputio u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

OIC je potvrdio u saopćenju za javnost potrebu postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira u regiji, posebno kroz dvodržavno rješenje, na osnovi međunarodnih rezolucija i arapske mirovne inicijative.

OIC je pozvao sve zainteresirane zemlje da prihvate prijedlog, posebno o održavanju međunarodne mirovne konferencije, uz aktivno učešće međunarodne zajednice i pokretanje multilateralnog političkog procesa unutar konkretnog vremenskog okvira kako bi se razriješila sva pitanja konačnog statusa.

Prijedlozi u skladu s pozicijama OIC-a

U saopćenju se poziva na priznanje države Palestine kao punopravne članice UN-a u granicama od 4. juna 1867. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Sekretarijat je potvrdio da su ti prijedlozi u skladu s političkom linijom i pozicijama OIC-a i ponovio svoje obavezivanje na podršku naporima međunarodne zajednice u postizanju sveobuhvatnog i trajnog mira u regiji, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Abbas je pozvao članice UN-a koje još nisu priznale državu Palestinu da to učine, podsjetivši da je to učinilo 138 od 193 zemlje članice Svjetske organizacije.

On je ocijenio da bi priznavanje palestinske države ojačalo šanse za uspjeh mirovnih pregovora.

Rekao je da Palestinska samouprava “nastavlja težiti priznanju od preostalih država u svijetu”.

Izvor: Agencije