OI Tokio: Aplikacije za praćenje sportista i izvan borilišta

Japanci su odlučili ništa ne prepustiti slučaju pa su napravili posebne aplikacije koje će biti obavezne za sportiste kako bi boravak u Olimpijskom selu bio siguran za sve (EPA)

Japanski organizatori Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine objavili su u srijedu izuzetno stroga pravila za sportiste kako bi spriječili širenje korona virusa.

Japanci su odlučili ništa ne prepustiti slučaju pa su napravili posebne aplikacije koje će biti obavezne za sportiste kako bi boravak u Olimpijskom selu bio siguran za sve, prenosi Hina. 

Između ostalog, postoji mogućnost da se sportisti smiju kretati samo između Olimpijskog sela i mjesta za trening i nastupe.

Među najvažnijim mjerama za sportiste je ona da neće morati biti u 14-dnevnom karantinu čak i ako dolaze iz takozvanih “crvenih područja”, potvrdio je upravitelj organizacijskog odbora igara Toshiro Muto.

Prijedlog mjera

Radna grupa u Tokiju već je pripremila prijedlog mjera za sportista tokom pandemije, a sljedećih dana predstavit će ga Međunarodnom olimpijskom odboru, japanskoj vladi, gradskim vlastima i organizacijskom odboru.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach, koji se već sastao s novim premijerom Yoshihidejenom Sugom, također je ovih dana u posjeti Japanu.

Bach traži načine za što optimalnije izvođenje igara, koje organizatori također žele provesti u smislu uloženih sredstava i truda. Razni koncepti za provedbu bit će spremni do decembra, a pitanje gledatelja također ostaje otvoreno.

Izvor: Agencije