OI Rio: Danci savladali Francuze za rukometno zlato

Zlato košarkašicama SAD-a

Košarkašice SAD-a osvojile su šesto uzastopno zlato na Olimpijskim igrama savladavši u finalu Španiju sa 101:72 (21:17, 28:15, 32:17, 20:23). Diana Taurasi i Lindsay Whalen ubacile su po 17 poena za SAD, Maya Moore je dodala 14, dok je Alba Torrens ubacila 18 za Španiju. Španskim košarkašicama ovo srebro je prva olimpijska medalja u povijesti. Amerikanke su do šestog uzastopnog zlata stigle s osam uvjerljivih pobjeda. Košarkašice Srbije osvojile su bronzanu medalju, one su u susretu za treće mjesto nadigrale Francusku sa 70:63

Rukomet

Ruske rukometašice osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u Rio de Janeiru, a u finalu su bile bolje od Francuskinja sa 22:19 (10:7). Bila je ovo druga pobjeda Rusije protiv Francuske u Riju, sastale su se i u grupi kada je bilo 26:25. Ana Vjahireva postigla je pet golova za Rusiju, a Polina Kuznjecova i Darija Dimitrijeva su dodale po četiri, dok su Allison Pineau i Siraba Dembele postigle po pet golova za Francusku. Bronzu su ranije osvojile Norvežanke pobjedom nad viceprvakinjama svijeta Holanđankama sa 36:26.

Maraton

Kenijski atletičar Eliud Kipchoge potvrdio je status najboljeg maratonca svijeta osvajanjem zlatnog olimpijskog odličja u posljednjoj atletskoj disciplini na Igrama u Rio de Janeiru. Niko u Riju nije mogao pratiti Kipchogea koji je u cilj ušao s vremenom 2:08:44, s više od minute prednosti (2:09:54) pred drugoplasiranim Etiopljaninom Feyisom Lilesom. Bronzu je s ličnim rekordom (2:10:05) osvojio Amerikanac Galen Rupp.

Brdski biciklizam

Švicarac Nino Schurter u nedjelju je postao olimpijski pobjednik u brdskom biciklizmu, u disciplini „cross country“. Njemu je za prolazak sedam krugova po olimpijskoj stazi trebalo nešto više od 93 minute. On je prije četiri godine u Londonu osvojio drugo mjesto iza Čeha Jaroslava Kulhavyja, a u Riju su zamijenili uloge, jer se češki biciklist dovezao do srebra s 50 sekundi zaostatka za Švicarcem. Bronzano odličje pripalo je Špancu Carlosu Colomi Nicolasu.

Tekvando

Azerbajdžanac Radik Isajev u kategoriji preko 80 kilograma i Kineskinja Zhen Shuyin u kategoriji preko 67 kg osvojili su zlatne medalje u tekvandou. Aktuelni svjetski prvak Isajev je u finalu pobijedio Issifoua Abdoulrazaka Alfaga iz Nigera 6:2. Bronze su osvojili Južnokoreanac Cha Dongmin i Brazilac Maicon Siuqueira. Kod djevojaka Zheng Shujin je u finalu bila bolja od zlatne iz Pekinga i bronzane iz Londona Meksikanke Marie del Rosario Espinoza 5:1. Bronze su pripale Amerikanki Jackie Galloway i Britanki Bianca Walkden.

Hrvanje

Rus Abdulrašid Sadulajev (20) i Turčin Taha Akgul (25) naslovima svjetskih prvaka u hrvanju slobodnim stilom pridodali su i naslove olimpijskih pobjednika u Rio de Janeiru. Sadulajev (kategorija 86kg) je u finalu Rija svladao Turčina Selima Yasara potvrdivši kako je trenutno najbolji hrvač u svojoj kategoriji jer je i lani bio bolji od njega u finalu Svjetskog prvenstva, dok su bronce osvojili Azer Šarif Šarifov i Amerikanac J'den Michael Tbory Cox. Akgul je u finalu kategorije 125 kg sa 3:1 bio uspješniji od Iranca Komeila Nemata Ghasemija, dok su Bjelorus Ibrahim Sajdav i Gruzijac Geno Petriašvili osvojili bronce.

Moderni petoboj

Rus Aleksandar Lesun osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u Rio de Janeiru. Svjetski prvak iz 2014. do zlata je stigao sa 1.479 bodova, sedam više od aktualnog svjetskog prvaka Ukrajinca Pavla Timoščenka koji je osvojio srebro, dok je do bronze iznenađujuće stigao Meksikanac Ismael Hernandez sa 1.468 bodova. Nakon dva dana takmičenja u mačevanju, plivanju, jahanju, streljaštvu i trčanju, samo bod manje od Meksikanca osvojili su četvrti Francuz Valentin Prades i peti Talijan Riccarda De Luce.

Ritmička gimnastika

Ruska reprezentacija u ritmičkoj gimnastici opravdala je status favorita i na Igrama u Rio de Janeiru osvojila peto uzastopno olimpijsko zlato u ekipnom višeboju koji je u programu OI od Atlante 1996. godine. Srebro je pripalo Španiji, a bronza Bugarskoj.

Ruskinja Margarita Mamun osvojila je naslov olimpijske pobjednice u ritmičkoj gimnastici. Ova 20-godišnja Ruskinja na najvećoj je pozornici napokon bila uspješnija od trostruke svjetske prvakinje, 18-godišnje sunarodnjakinje Jane Kudravceve, dok je broncu osvojila Ukrajinka Gana Rizatdinova.

Skokovi u vodu

Kinez Chen Aisen osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u skokovima u vodu s tornja visine 10 metara u Rio de Janeiru. Ovaj 20-godišnji Kinez je u finalu za svoje izvedbe dobio 585.30 bodova, čak 52.60 više od srebrnog Meksikanca Germana Sancheza i 60.05 više od branitelja naslova Amerikanca Davida Boudije, koji je osvojio bronzu. Kineski skakači u vodu osvojili su sedam od osam zlatnih medalja u Riju, nisu uspjeli samo u sinkroniziranim skokovima za muškarce s daske visine tri metra gdje su osvojili bronzu.

Boks

Britanka Nicola Adams (33) odbranila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 51 kilograma u Rio de Janeiru. Ona je u finalu jednoglasnom odlukom sudaca savladala Francuskinju Sarah Ourahmoune. Bronze su osvojile Kineskinja Ren Cancan i Kolumbijka Ingrit Valencia Victoria. Kod boksera u subotu su oba zlata osvojili Kubanci, u bantamu (do 56kg) je Robeisy Ramirez odbranio zlato iz Londona svladavši u finalu 19-godišnjeg Amerikanca Shakura Stevensona podijeljenom odlukom sudaca, dok je u srednjoj kategoriji (do 75kg) svjetski prvak Arlen Lopez Cardona jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Uzbekistanca Bektemira Melikuzijeva. U bantamu su bronze osvojili Rus Vladimir Nikitin i Uzbekistanac Murodžon Ahmadalijev, a u srednjoj Meksikanac Misael Rodriguez i Azer Kamran Šahsurvarli.

Prvi put u historiji danski rukometaši su postali olimpijski pobjednici. U sjajnom finalnom susretu rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Riju, Danska je pobijedila Francusku 28:26 (16:14) zaustavivši Francuze na putu do trećeg uzastopnog olimpijskog zlata.

Francuska je nešto bolje ušla u susret, povela je 3:1, međutim nakon što su Danci došli na 5:5, do same završnice prvog dijela gledala se izjednačenu igru u kojoj su se oba tima izmjenjivala u vodstvu. U posljednje dvije minute Danska je s dva gola pobjegla na odmor s plus dva (16:14).

U drugom dijelu Danci nisu ispuštali prednost. U 49. minuti imali su velikih 25:20, no aktuelni svjetski prvaci smanjili su na svega gol zaostatka (26:25). Danci potom bježe na 28:25 i Francuska se nije uspjela vratiti.

Dance je do najvećeg uspjeha u historiji predvodio Mikkel Hansen s osam golova, dok su Lasse Svan, Kasper Sondergaard, Morten Olsen i Henrik Toft Hansen dodali po četiri gola. Kod Francuza su najefikasniji bili Michael Guigou sa šest, Nikola Karabatić s pet, te Daniel Narcisse sa četiri gola.

Bronza je pripala Nijemcima koji su u meču za treće mjesto savladali Poljake sa 31:25 (17:13).

Poljska je bolje ušla u susret i sredinom prvog poluvremena imala je tri gola prednosti (8:5), No, Nijemci tada prave seriju 5:0 i prelaze u vodstvo 10:8 koje više nisu ispuštali U 38. minuti imali su i velikih plus šest (21:15), a u 42. minuti i sedam golova prednosti (25:18).

Njemačku su do pobjede predvodili Tobias Reichmann sa sedam, Uwe Gensheimer sa šest, te Patrick Wiencek s pet golova, dok je Andreas Wolff sakupio 12 odbrana. Kod Poljaka su najbolji bili Krzysztof Lijewski i Przemyslaw Krajewski sa po pet golova, dok je Piotr Wyszomirski sakupio 16 odbrana.

Njemačkoj je ovo četvrta olimpijska medalja pri čemu prva bronza.

Euforija u Maracanazinhu

U svom četvrtom uzastopnom finalu na olimpijskim igrama, a šestom ukupno, odbojkaši Brazila su u euforičnom ozračju dvorane Maracanazinho savladali Italiju s 3:0 (25:22, 28:26, 26:24) i po treći put u historiji osvojili zlatnu medalju.

Brazilci su bili olimpijski pobjednici 1992. u Barceloni, kad su u finalu pobijedili Holandiju te u Atini 2004. kad su također bili bolji od Italijana. No, zlato osvojeno na domaćem terenu, uz stadion na kojem su večer prije nogometaši prvi put u historiji osvojili olimpijski naslov, Brazilci će posebno pamtiti.

Italijani su po treći put u historiji bili u borbi za zlato, ali su opet ostali bez naslova. Osim poraza od Brazilaca 2004. u Atini (1-3), izgubili su i finale 1996. u Atlanti od Holandije (2:3). Italijani sada imaju tri srebra i tri bronze u svojoj olimpijskoj kolekciji.

U dvoboju za bronzu američki odbojkaši su nadoknadili dva seta zaostatka protiv branitelja naslova iz Londona i nadigrali Rusiju sa 3:2 (23:25, 21:25, 25:19, 25:19, 15:13). Amerikancima je ovo druga bronza, a imaju i tri naslova olimpijskih pobjednika (Los Angeles 1984, Seul 1988. i Peking 2008.).

Brazilci najbolji u nogometu

Prvi put u historiji, nogometna reprezentacija Brazila osvojila je zlatnu olimpijsku medalju.

U finalnom susretu turnira Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, igranom na Maracani pred 78.000 gledalaca, Brazil je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedio Njemačku 5:4, nakon što je utakmica završila 1:1.

Junaci u brazilskoj pobjedi bili su golman Weverton, koji je u petoj seriji odbranio jedanaesterac Nilsu Petersenu, te Neymar, koji je postigao vodeći pogodak na utakmici te odlučujući kazneni udarac.

“Selecao” je poveo u 27. minuti Neymarovim golom iz slobodnog udarca, a izjednačio je Maximilian Meyer u 59. minuti.

U nastavku pogodaka više nije bilo, pa su o zlatu odlučivali penali.

Kod Brazila je svih pet izvođača bilo precizno – golove su postigli Renato Augusto, Marquinhos, Rafael Alcantara, Luan i Neymar, dok su u njemačkim redovima bili precizni Ginter, Gnabry, Brandt i Suele.

Bronza Nigeriji

Brazil je pet puta bio svjetski prvak, a tri puta prvak Južne Amerike, no do sada nikada u nije osvojio olimpijsko zlato.

Tri puta je bi drugi, a dva puta treći.

U finalima je gubio od Meksika (1:2) prije četiri godine u Londonu, od SSSR-a u Seulu 1988. godine (1:2) te 1984. godine u Los Angelesu od Francuske (0:2).

Njemačkoj olimpijskoj reprezentaciji je srebro najveći uspjeh u historiji, nakon dvije bronze osvojene 1988. u Seulu i 1964. godine u Tokiju.

U susretu za treće mjesto Nigerija je pobijedila Honduras 3:2.

 Strijelci za Nigeriju bili su Sadiq Umar (34, 56) i Aminu Umar (49), a pogotke za Honduras postigli su Lozano (71) i Pereira (86).

Ovo je treća olimpijska medalja za nogometaše Nigerije, koji su bili olimpijski prvaci 1996. te srebrni 2008. godine.

Stigao Virena

Nakon što je u prije četiri godine u Londonu pobijedio na 5.000 i 10.000 metara, britanski atletičar Mo Farah je isto učinio i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.


Farah sa medaljama [AP]

On je postao tek drugi atletičar u historiji kojem je to uspjelo nakon Finca Lassea Virena, kojem je to učinio 1972. u Minhenu i 1976. godine u Montrealu.

Britanac je u subotu pobijedio s rezultatom 13:03.30, ispred Amerikanca Paula Kipkemoia Chelima (13:03.90) i Etiopljanina Hagosa Gebrhiweta (13:04.35).

Na 1.500 metara iznenađujuće je pobijedio Amerikanac Matthew Centrowitz s rezultatom 3:50.00, čak 25 sekundi sporijim od svjetskog rekorda.

Amerikanci su posljednji put u ovoj disciplini slavili davne 1908. godine, kada je pobijedio Mel Sheppard.

Centrowitz je prije četiri godine u Londonu bio četvrti, a do sada je najveći uspjeh ostvario na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine, gdje je bio drugi.

Nijemac Rohler najbolji kopljaš

Srebro je osvojio zlatni iz Londona, Alžirac Taoufik Makhloufi (3:50.11), dok je treći bio srebrni iz Pekinga, Novozelanđanin Nicholas Willis (3:50.24).

U bacanju koplja slavio je Nijemac Thomas Rohler, bacivši koplje 90,30 metara.

Drugi je bio aktuelni svjetski prvak, Kenijac Julius Yego, sa 88,24 metra, a bronzu je osvojio olimpijski pobjednik iz Londona Keshorn Walcott iz Trinidad i Tobaga.

Na 800 metara zlato je očekivano osvojila Južnoafrikanka Caster Semenya s rezultatom 1:55.28, ispred Francine Niyonsaba iz Burundija (1:56.49) i Kenijke Margaret Wambui (1:56.89).

Semenya je u Londonu bila druga, no sada se uspela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Prije četiri godine slavila je Ruskinja Marija Savinova, no ruskim atletičarima je u Riju zabranjen nastup.

Slavlje američkih štafeta

U utrci 4×400 metara za žene slavile su Amerikanke Courtney Okolo, Natasha Hastings, Phyllis Francis i Allyson Felix s rezultatom 3:19.06, osvojivši šesto uzastopno zlato za svoju zemlju u ovoj disciplini.

Za Felix je to bilo deveto olimpijsko odličje, pri čemu šesto zlato.

Felix je u Riju bila zlatna i u utrci štafeta 4×100 metara te srebrna na 400 metara.

Srebro su osvojile Jamajčanke Stephenie McPherson, Anneisha McLaughlin-Whilby, Shericka Jackson i Novlene Williams-Mills (3:20.34), a Britanke Eilidh Doyle, Anyika Onuora, Emily Diamond i Christine Ohuruogu su bile treće (3:25.88).

Kod atletičara u utrci štafeta 4×400 metara pobijedili su Amerikanci Arman Hall, Tony McQuay, Gil Roberts i LaShawn Merritt s rezultatom 2 :57.30.

Srebro je otišlo u Jamajku (2:58.16), a bronzu je osvojila štafeta Bahama (2:58.49).

Izvor: Al Jazeera i agencije