OI: Hrvatski vaterpolisti osvojili zlato

Nakon zlatne medalje vaterpolista, Igre u Londonu najuspješnije su u historiji Hrvatske (Pixsell)

Vaterpolisti Hrvatske osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu nakon što su u nedjelju u finalu pobijedili Italiju sa 8:6 (1:2, 2:0, 2:1, 3:3).

Utakmica je odigrana u Waterpolo Areni, a sudili su Borrell iz Španije i Juhasz iz Mađarske.

Zlatna olimpijska medalja je najveći uspjeh hrvatskih vaterpolista koji su prije 16 godina, na OI u Atlanti, igrali u finalu, u kojem su sa 5:7 poraženi od Španije.

U nedjeljnom finalu odabranici Ratka Rudića u svemu su nadmašili aktuelne svjetske prvake Italijane, koji ih nisu mogli spriječiti da zabilježe i osmu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru i osvoje prvu vaterpolsku zlatnu medalju.

Bila je to ujedno treća zlatna medalja, te šesta ukupno za Hrvatsku u Londonu, čime su ovo postale najuspješnije Igre u historiji Hrvatske.

Početak Italijanima

Važnost utakmice na početku je ‘skratila’ ruke igračima Hrvatske. Italijani i preko Galla i Feluga koriste prednost igrača više i vode 2:0.

Golom u posljednjoj minuti prve četvrtine Buljubašić je smanjio na 1:2. U drugoj četvrtini Joković najprije koristi igrača, a potom Barač golom iz daljine dovodi Hrvatsku u vodstvo 3:2.

Odlično su u tim trenucima Hrvati igrali u odbrani, pa Italijani nisu mogli postići gol 11 minuta. To je uspjelo tek Felugu sredinom treće dionice, koju je Hrvatska opet dobila zahvaljujući odličnom Boškoviću, koji je najprije zabio gol s igračem više, a onda sigurno realizirao i peterac.

Posljednjih osam minuta započelo je golom Jokovića za vodstvo 6:3, a zlatna ljevica ekipe 4:20 minute prije kraja koristi igrača više i dovodi Hrvatsku do prednosti 7:4. Kada je Sukno 3:14 minute prije kraja postigao svoj prvi pogodak, a osmi za Hrvatsku, slavlje je moglo početi, jer su Italijani golovima Presciuttija i Feluga samo uspjeli smanjiti razliku.

Igrači Hrvatske zaslužuju pohvale za odličnu igru u kojoj su golove postigli Maro Joković (3), Miho Bošković (2), Sandro Sukno, Samir Barač i Ivan Buljubašić po jedan gol, a sjajni golman Josip Pavić sakupio sedam odbrana, ali Igre u Londonu posebno će pamtiti Igor Hinić, kojem su ovo bile pete Igre na kojima je nastupio.

On je i jedini član tima koji ima i srebrnu medalju sa OI u Atlanti. Odličnu partiju pružio je i drugi centar Nikša Dobud nad kojim su napravljena tri isključenja, ali i svi ostali igrači, koji su svojim zalaganjem umnogome pomogli Paviću da bude još sigurniji na golu.

Rudić rekorder

Najtrofejniji vaterpolo trener svih vremena Ratko Rudić (64) u Londonu je osvojio svoju četvrtu zlatnu i šestu olimpijsku medalju kao igrač i selektor.

Kao igrač, dobio je srebrnu medalju na OI u Moskvi 1980. godine, a kao trener osvojio je tri uzastopne zlatne medalje na igrama u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988., na klupi Jugoslavije, te 1992. u Barceloni kao selektor Italije, a u Londonu 2012. kao selektor Hrvatske.

Kao trener, osvojio je još i bronzu s reprezentacijom Italije na Igrama u Atlanti 1996. godine.

Sada se Ratko Rudić, koji je na klupi Hrvatske odradio i drugi olimpijski ciklus, može pohvaliti da je u tih osam godina sa vaterpolistima Hrvatske osvojio čak devet medalja, a naslovima prvaka svijeta i Evrope, te pobjednika Svjetske lige sada je priključio i zlatnu olimpijsku medalju.

Izvor: Agencije