OHR-u nejasno formiranje rezervnog sastava policije u RS-u

U RS-u su planirali da njihovi žandari budu posebno naoružani i opremljeni oklopnim vozilima 'Despot' (Al Jazeera)

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska te poziva Narodnu skupštinu RS-a da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom.

Istovremeno su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini potvrdili da još čekaju informaciju o namjeni tog rezervnog sastava.

Stav OHR-a je istaknut u odgovoru na Fenin upit povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, koji je u četvrtak usvojio parlament RS-a, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

Zadovoljiti međunarodne standarde

“Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS-a da Nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS-a”, kazao je glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS-a “da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te istovremeno osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opći okvirni sporazum za mir”.

“Upoznati smo o činjenici da je Narodna skupština RS-a usvojila, u prvom čitanju, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga RS-a. I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga MUP-a RS-a”, istakli su za sarajevski portal Klix iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dodaju da će nastaviti poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu, kako bi pomogli RS-u da zadovolji međunarodne i standarde Evropske unije.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja”, poručuju iz Ambasade SAD-a.

Inicijativa i u Federaciji BiH

Međunarodna zajednica do sada nije pokrenula nijedan konkretan potez kada je riječ o potezima vlasti u RS-u, a u međuvremenu je i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine pokrenuta inicijativa da se počnu aktivnosti za popunjavanje aktivnog sastava policije, a potom i formiranje rezervnog sastava policije po kantonima.

Narodna skupština RS-a usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva poslanika.

U međuvremenu aktualizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao odgovora na spomenuti potez parlamenta RS-a, te je u tom kontekstu sazvana vanredna sjednica Komisije za sigurnost Zastupničkog doma federalnog Parlamenta radi eventualne operacionalizacije te inicijative. 

Izvor: Agencije