OHR očekuje da nadležni uklone fotografije Mladića

Haški tribunal je Ratka Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor (EPA)

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini saopćila je u utorak, povodom izloženih fotografija prvostepeno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Istočnom Novom Sarajevu, da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo i uvredljivo za njihove žrtve”, koje zaslužuju da počivaju u miru.

Iz OHR-a poručuju da od nadležnih očekuju da se pozabave ovim pitanjem.

“OHR poziva sve u Bosni i Hercegovini da poštuju presude Međunarodnog tribunala u Hagu i da se suzdrže od njihovog politiziranja. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i uvredljivo za njihove žrtve, koje zaslužuju da počivaju u miru. Istina i pravda su polazne tačke za pomirenje i bolju budućnost za sve građane u BiH”, saopćeno je iz OHR-a.

Fotografije s Mladićevim likom pojavile su se krajem prošle sedmice na prozorima zgrade opštine u Istočnom Novom Sarajevu.

Doživotna zatvorska kazna

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je rekao da su te fotografije nalijepljene u periodu kada se očekivala presuda Mladiću pred Haškim sudom te da su bile vid podrške.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 22. novembra prošle godine Mladića na doživotni zatvor, uz obrazloženje da je “značajno pridonio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Bosne i Hercegovine”.

Sud je zaključio da je, između ostalog, svojim djelovanjem značajno pridonio izvršenju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, terorizirao stanovništvo Sarajeva i zapovijedao uzimanje talaca.

Izvor: Agencije