Oglasi

OHR, EU i OSCE traže istragu o prisluškivanju medija

Pozivajući se na službene dokumente, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da Obavještajno-sigurnosna agencija prati 10 medija.
Na navode o prisluškivanju reagirali su i Udruženje BH novinari, Linija za pomoć novinarima i Vijeće za štampu i online medijeEPA - Ilustracija

Ured visokog predstavnika (OHR), te Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i misija Organizacije za sigurnost i suradnju (OSCE) zatražili su u pojedinačnim komentarima istragu navoda da bosanskohercegovačka sigurnosna služba OSA prati novinare i 10 medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije upozoravajući da se radi o uznemirujućim informacijama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio je u utorak djelovodni broj dokumenta Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) od 14. travnja ove godine po kojemu su njezini agenti stavili pod nadzor 10 medija, među kojima su Večernji list, Nacional, Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Dnevni list, Poskok, Dnevno, Večernje novosti, Kurir i Informer.

Iz OHR-a su pozvali domaće institucije da temeljito istraže navode o praćenju medija. 

"Rješavanjem ovog pitanja trebaju se baviti nadležne domaće institucije. OHR želi istaknuti da je sloboda medija jedan od središnjih stupova demokratskog društva, pa je stoga trebaju štititi politički lideri i mjerodavne institucije", navodi se u reagiranju Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Sloboda medija kao uslov za EU

Delegacija Europske unije u BiH navodi kako je sloboda medija jedan od temeljnih uvjeta za približavanje zemlje u članstvo Unije. 

"Sloboda medija i sigurnost novinara ključni su pokazatelji spremnosti bilo koje zemlje za pridruživanje Europskoj uniji, a koje EU pomno prati. Od bh. vlasti se očekuje da ne toleriraju bilo kakve prijetnje ili napade na medije, dok nadležne pravosudne institucije trebaju osigurati da se pokrenu odgovarajuće pravne radnje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima", navodi Delegacija EU u BiH. 

Voditelj misije OSCE-a Bruce Berton ocijenio je uznemirujućim navode o praćenju i pokušaju stavljanja nadzora nad medijima.   

"Navodi o nadzoru i praćenju medija, ako se potvrde, bili bi uznemirujući, jer bi moglo doći do povećanja rizika s kojima se novinari suočavaju, podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i podrivanja poštivanja važnosti neovisnog novinarstva", navodi se u pisanoj izjavi američkog diplomata na čelu misije OSCE-a u BiH.

I medijske traže istragu

Pri tome je ocijenio kako se navodi o praćenju medija "ne bi trebali politizirati i koristiti za političke dobiti, nego bi ih trebali riješavati nadležna tijela". 

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik optužio je čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića za udar na medije, OSA-u nazvao "otuđenim centrom moći".

Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu navoda o prisluškivanju medija, a reagirali su i Udruženje BH novinari, Linija za pomoć novinarima i Vijeće za tisak i online medije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.