Ohler: Hitlerove trupe bile neumorne zbog droga

Pervitin je proglašen za nelegalnu supstancu 1941. ali su ga vojnici i dalje uzimali, pokazala su Ohlerova istraživanja (AP)

Nacisti su masovno konzumirali drogu, a nove narkotike su isprobavali na logorašima u koncentracionim logorima tako što su ih primjerice u logoru Sachsenhausen tjerali da cijelu noć hodaju oko logora sa teretom u rukama da bi ispitali njihovu izdržljivost, navodi njemački novinar Norman Ohler u svojoj knjizi ‘Droga u Trećem Reichu’.

“U logoru u Sachsenhausenu su logorašima davane droge kokain, metamphetamin i eukodal. U Dachau se zatvorenicima davao meksalin da bi se isprobale nove metode prisluškivanja“, kazao je Ohler u intervjuu za njemačku stranicu vice.com i naveo da sam nikada nije koristio droge, iako je u jednom trenutku mislio da bi mu to pomoglo da razumije ponašanje nacista pod utjecajem raznih supstanci.

Ohler u svojoj knjizi navodi da su opasne droge konzumirali kako vojnici, tako i vodstvo nacističke Njemačke.

Navodno je do perioda kada je Njemačka osvojila Francusku u maju 1940. više od 35 miliona vojnika i birokrata svakodnevno uzimalo razne pilule.

Hans Mommsen, jedan od najpoznatijih svjetskih historičara, je izjavio da će ova knjiga promijeniti kompletnu historiju Drugog svjetskog rata.

Poznato je da njemački historičari rijetko vole pričati o ovoj temi.

Razne droge

Ohler je istakao da vojnici i vodstvo nacističke države nisu uzimali iste droge.

“Neki su konzumirali  metamfetamin, današnji crystal meth, kao naprimjer general Ernst Udet. A drugi su koristili još teže narkotike, kao naprimjer Hermann Goering, tvorac zloglasnog Gestapoa – policije nacističke države, koji je koristio morfium. Adolf Hitler je koristio heroin“, istakao je Ohler.

On je za vrijeme pisanja knjige imao pristup bilješkama dr. Teodora Morella, koji je liječio Hitlera i njegove ljude, a tvrdi da Morellu Hitler nije dozvoljavao da putuje.

“Hitler je svaki dan trebao drogu, a Morell je bio jedini koji mu je mogao ubrizgati tu drogu. U njegovim bilješkama se navodi da Morellu nije čak bilo dopušteno da putuje na sahranu njegovog brata jer mu Hitler to nije dozvolio“, potvrdio je njemački historičar.

Na upit novinarke Vicea da li su vojnici kažnjavani ako su pod utjecajem droge išli na ratište, Ohler je istako da oni to svjesno nisu smjeli raditi, ali da često to niko nije provjeravao.

Njemački list Spiegel  je za Ohlera rekao da se kao novinar upustio u temu o kojoj jedino historičari mogu pisati, dok ga je list Sueddeutsche Zeitung pohvalio i naveo da njegova knjiga donosi novu dimenziju dešavanjima u Drugom svjetskom ratu.

Izvještaji kojim se Ohler pozabavio pokazali su da je oko 200 miliona tableta pervitina nabavljeno za trupe između 1939. i 1945. a istraživanja Njemačke asocijacije ljekara pokazalo je da su nacisti razvili ovaj stimulans na bazi kokaina.

 „Čovjek po imenu dr. Fric Haushild, nekadašnji glavni farmakolog Temlera, bio je čovjek koji je stajao iza proizvodnje. Bio je to metamfetamin koji se mogao uzimati bez recepta i milioni su ga koristili“, kazao je Ohler, koji je tri godine istraživao ovu tematiku za potrebe knjige.

 „To je bilo društveno prihvatljivo. Pravile su se čak i čokolade sa metamfetaminom, kako bi ženama lakše padali naporni kućni poslovi. Uspjeh Blitzkriega može se pripisati činjenici da se nikome u njemačkim trupama nije spavalo“.

Pervitin je proglašen za nelegalnu supstancu 1941. ali su ga vojnici i dalje uzimali, pokazala su Ohlerova istraživanja.

Izoštravanje čula

Otto Ranke, vojni ljekar i direktor Instituta za opštu fiziologiju na Berlinskoj akademiji vojne medicine, stajao je iza rasturanja pervitina.

On je otkrio da ova droga pojačava samopouzdanje i izoštrava čula. Na Istočnom frontu gdje su se vodile najžešće bitke u surovim uslovima, ljekari su vojnicima davali pervitin, kako bi podnijeli niske temperature i podigli im moral.

On je istakao da je Hitler imao užasnu fobiju od raka, patio je od visokog krvnog pritiska, grčeva u stomaku, glavobolja, a nekoliko puta uklanjani su mu polipi sa glasnih žica.

Također, patio je od nadimanja i uzimao ogromne količine lijekova za regulisanje ovog problema, koji su imali male količine strihnina, sastojka otrova za pacove.

Njemačkom novinaru Ohleru je za vrijeme pisanja knjige odobren pristup arhivama nacističke države u Njemačkoj i SAD-u gdje se nalazi mnoštvo tajnih dokumenata za koje svijet do sada nije znao.

Do sada se znalo da je tadašnje vodstvo nacističke Njemačke promovisalo zdrav život i da je stalno apeliralo na narod da živi zdrav život.

Izvor: Agencije