Ograničenje broja useljenika nakon Brexita katastrofalno za Škotsku

Rijetko naseljena Škotska ukazuje da su joj useljenici potrebni za razvoj privrede (EPA)

Ograničenje migracije nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije bit će “katastrofalno” za škotsko gospodarstvo, objavila je Vlada u Edinburghu, a prenosi Reuters.

Rijetko naseljena Škotska ukazuje kako su joj useljenici potrebni za razvoj gospodarstva.

Škotska Vlada već dulje vrijeme želi imati snažniju ulogu u politici Velike Britanije, što britanska Vlada odbacuje.

Škotska je na referendumu 2016. odine glasala za ostanak u EU, a gušće naseljena Engleska glasala je za izlazak.

Žele drugačije useljeničke kvote

Na odluku engleskih birača uveliko je utjecao strah od većeg broja useljenika iz drugih zemalja članica EU-a, podsjeća britanska agencija.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da će smanjiti broj useljenika na desetke tisuća, sa sadašnjih stotina tisuća.

“Politika britanske Vlade da nastavi smanjivati migracije na samo desetke tisuća za cijelu Veliku Britaniju bila bi katastrofalna za škotsko gospodarstvo i nanijela bi ozbiljnu štetu našoj budućnosti”, rekla je škotska ministrica vanjskih poslova Fiona Hyslop.

Studijom o gospodarstvu i manjoj stopi migracije Škotska želi upozoriti na manjkavosti studije koju je izradila britanska Vlada.

Predviđa se da bi u idućih 25 godina radno stanovništvo Škotske moglo rasti za samo jedan posto, dok bi umirovljenička populacija rasla za 25 posto.

Zbog toga Škotska ima pravo zahtijevati useljenički sustav drukčiji od ostatka Velike Britanije, smatra Hyslop.

Pada i bruto domaći proizvod

Do 2040. godine, prema studiji škotske Vlade, pad useljenika mogao bi smanjiti bruto domaćeg proizvoda za 4,5 posto, ili gotovo pet milijardi funti na godinu. 

U Velikoj Britaniji taj bi pad iznosio 3,7 posto.

Studija navodi da bi britanska Vlada trebala isključiti Škotsku iz svoje politike ciljane migracije i promijeniti politiku za poslodavce, preciznije, pristojbu koju su poslodavci dužni plaćati kad zapošljavaju radnika izvan Europske gospodarske zone.

Izvor: Agencije