Ogranak ISIL-a preuzeo odgovornost za Sinaj

Pobunjenici na Sinaju ubili su stotine pripadnika snaga sigurnosti otkako je predsjednik Muhamed Mursi uklonjen s vlasti (EPA)

Ogranak grupe Islamska država Irak i Levant u Egiptu putem svog Twitter naloga preuzeo je odgovornost za napade u kojima je u četvrtak ubijeno najmanje 27 osoba.

U nizu objava na Twitter nalogu Sinajske pokrajine militanti Su preuzeli odgovornost za sva četiri napada koja su se dogodila na sjeveru Sinaja i regiji Sueskog kanala.

Ansar Bayt al-Maqdis, najaktivnija skupina militanata u Egiptu, prošle je godine, nakon što se zaklela na vjernost ISIL-u, svoje ime promijenila u Sinajska pokrajina.

U bombaškom napadu na vojne zgrade u glavnom gradu nemirne egipatske pokrajine Sjeverni Sinaj u četvrtak je ubijeno 25 ljudi, dok je jedan major ubijen na kontrolnoj tački u RafFahu u blizini Pojasa Gaze, rekli su bolnički i sigurnosni izvori.

Ranjeno 36 ljudi

Najmanje jedan automobil bomba eksplodirao je ispred jedne vojne baze, a rakete su ispaljene na jedan hotel, policijsku stanicu i više desetina kontrolnih punktova, rekli su zvaničnici.

U napadima je ranjeno 36 ljudi, prema medicinskim zvaničnicima, koji su potvrdili bilans žrtava, prenio je AP.

Vladin list Al-Ahram je izvijestio da je njegov ured u gradu Al-Arishu smješten nasuprot vojnom hotelu i bazi, za koje sigurnosni izvori kažu da su bili mete bombaškog napada, “potpuno uništen”.

Kasnije su, po izvorima iz snaga sigurnosti, militanti ubili oficira kopnene vojske i ranili još šestero na kontrolnoj točki u Raffahu.

‘Neviđena koordinacija’

Egipatska vojska je u izjavi objavljenoj na njenoj službenoj Facebook stranici ustvrdila da su napadi posljedica uspješne kampanje jačanja pritiska na militante.

Pobunjenici na Sinaju ubili su stotine pripadnika snaga sigurnosti otkako je predsjednik Muhamed Mursi iz Muslimanske braće uklonjen s vlasti.

Ti napadi, čija su meta bili prijestolnica Sjevernog Sinaja Al-Arish, susjedni grad Sheikh Zuweid i grad Rafah na granici sa Gazom, ukazuju, međutim, na koordinaciju, kakva ranije nije viđena, navela je agencija AP.

Zvaničnici kažu da bi se bilans žrtava mogao povećati, pošto je vojna baza gađana i raketama i da ima ljudi zatrpanih ispod ruševina.

Izvor: Agencije