Oglasi

Ogranak Al-Kaide preuzima teritorije u Idlibu

Hayat Tahrir al-Sham potpisao je sporazum po kojem će od pobunjenika preuzeti nove teritorije na sjeveroistoku Sirije.
IHayat Tahrir al-Sham je preuzeo kontrolu nad područjima Sahl al-Ghab i Jabal Shahshabo, navodi SOHRReuters

Oružana grupa Hayat Tahrir al-Sham - HTS, nekadašnji sirijski ogranak Al-Kaide, potpisala je sporazum po kome će od pobunjenika preuzeti nove teritorije i tako kontrolirati gotovo 75 posto provincije Idlib i okoline, saopćila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava - SOHR.

Sjeveroistočna sirijska provincija Idlib, kao i dijelovi susjednih provincija Halep, Hama i Latakija, još nije pod kontrolom Vlade u Damasku i dom je nizu pobunjeničkih i drugih oružanih grupa.

"Hayat Tahrir al-Sham je danas preuzeo kontrolu nad područjima Sahl al-Ghab i Jabal Shahshabo, između južnog Idliba i sjevera Hame, pošto je zaključio sporazum s pobunjenicima iz grupe Ahrar al-Sham", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdulrahman.

Plodna ravnica s desecima sela

Ta velika planinska teritorija, navodi Opservatorija, nalazi se iznad plodne ravnice s desecima sela, prenosi Beta.

Zahvaljujući tom sporazumu, HTS će pod kontrolom držati 75 posto od 9.000 kvadratnih kilometara posljednjeg pobunjeničkog uporišta i njegove okoline.

Druge oružane grupe su svedene na gotovo pet posto, dok pobunjenici iz takozvanog Nacionalnog oslobodilačkog fronta, koalicije koju podržava Turska, neprestano odstupaju i drže najviše 20 posto teritorije u Idlibu.

HTS je, putem svojih propagandnih tijela, naveo da "sporazum dovodi do samoraspuštanja grupe Ahrar al-Sham (...) i prelaska teritorije pod kontrolu 'vlade spasa'", što je lokalna administracija koju postavlja HTS.

Borci oružanih grupa su prethodnih dana počeli napade na pobunjeničke grupe, s više od 130 mrtvih, i zauzeli pedesetak sela i položaja, prije svega na zapadu provincije Halep.

Sporazum Rusije i Turske

Rusija i Turska su 17. septembra zaključile sporazum o stvaranju "demilitarizirane zone" u Idlibu i okolini.

Ta inicijativa je predviđala tampon zonu između pobunjeničkih područja i teritorije pod kontrolom Vlade, kao i izbjegavanje ofanzive sirijske vojske na Idlib.

Taj dogovor se do sada samo djelomično poštovao, jer su se borci oružanih grupa odbili povući iz tampon zone.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.