Ogorčenost radi nasilja nad romskim dječakom

Dok su djeca jela svoje namaze s kruhom i pila čaj – sve zajedno vrijednosti 0,7 eura po obroku - njih četvero su ih gledali gladnim očima (EPA)

Udruženje Europska mladež izrazilo je ogorčenost zbog vršnjačkog nasilja nad romskom djecom u zagrebačkoj Osnovnoj školi Trstenjak te pozvala učenike i školu da riješe taj problem i spriječe njegovo ponavljanje.

Udruženje je saopćenjem reagiralo na slučaj učenika E.O., koji je proteklih dana u medijima progovorio o ružnim riječima i uvredama kojima je izložen u školi zbog svoje romske nacionalnosti.

„Njegove suze i izjave, o kojima proteklih dana priča cijela Hrvatska, upozorile su na loš odnos djece u školi prema Romima, ali i opći problem nasilja u školama“, ističe Europska mladež te poziva škole i odgojne institucije na prevenciju vršnjačkog nasilja i njegovo smanjivanje.

Navode i kako je vrlo zabrinjavajuće što dječakova razrednica i direktor škole u tome ne vide velik i težak problem, te na taj način pokazuju da su im takvi događaji postali normalni, i ne vide vrlo zabrinjavajuće stanje na koje bi trebali reagirati.

Apel učenicima 

“Prihvatanje neprimjerenog ponašanja normalnim za današnje generacije, zamka je koju sve škole moraju izbjeći. Svrha svih školskih aktivnosti treba biti uključivanje učenika u pozitivne aktivnosti koje potiču učeničku saradnju, timski rad, kreativnost, njeguju vrijednosti zajedništva, prijateljstva, tolerancije, te omogućuju da se svako dijete, bez obzira na sposobnosti, osjeća uspješno i zadovoljno. Osjećaj zadovoljstva i sreća najbolja je prevencija vršnjačkog nasilja”, navodi se u saopćenju.

S obzirom da to nije prvi takav slučaj, Europska mladež apelira na sve učenike da dobro promisle o svojim postupcima, a školu da sazove roditeljski sastanak na kojem će se pronaći rješenje za ovaj slučaj, ali i spriječiti njegovo ponavljanje.

Upravo je sad trenutak da se stručna tijela škole posebno iskažu i pokažu da žele stvoriti kvalitetno okruženje za sve učenike, poručuje udruženje.

Izvor: Agencije